Ken je het gevoel? Je hebt ’s avonds nog wat honger en wilt niet met een rommelende maag gaan slapen. Wat je óók niet wilt, is wakker liggen door buikpijn of oprispingen. Nu sta je voor een dilemma: toch nog die snelle snack of met honger naar bed?

Maak jezelf niet gek. Je kan gerust nog iets kleins eten net voor het slapengaan. Kies echter voor voedingswaren die je slaap niet verstoren maar juist bevorderen. Yoghurt is daar één van. Het bevat weinig calorieën en bevordert de spijsvertering. Daarnaast kan yoghurt ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt.

Net als vele andere voedingswaren, bevat ook yoghurt tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel aminozuur, dat slechts in beperkte mate door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Het zorgt ervoor dat je slaperig wordt en werkt spierverslappend. Daarnaast heeft Tryptofaan ook invloed op verschillende factoren zoals je humeur, je eetlust en je seksdrive. Daarom is het zeer belangrijk dat je naast de beperkte lichamelijke aanmaak van het aminozuur, er zelf voor zorgt dat je er genoeg van binnenkrijgt. Dit doe je door producten te eten die het zuur bevatten. Meestal zijn dit voedingswaren die zeer eiwitrijk zijn. Denk aan bananen, melk, kaas of brood. Al je eet best geen boterham voor het slapengaan, dit bevat te veel calorieën en kan doorheen de nacht op je maag liggen. Geen aanrader dus. Kies in de plaats daarvan voor een kommetje yoghurt. Yoghurt zorgt voor een instant verzadigd gevoel, waarmee je de hele nacht door zult komen. Daarnaast heeft tryptofaan ook een kalmerend effect. De spierverslappende werking zorgt er niet alleen voor dat je lichaam tot rust komt, tryptofaan heeft ook een positief effect op je mindset. Het vermindert angstgevoelens en piekeren, waardoor je met een gerust gevoel gaat slapen.

Welke yoghurt mag je dan eten?

Mag je alle yoghurt eten voor het slapengaan? Als je goed oplet en je dosering aanpast wel. Maar magere yoghurt of (magere) Griekse yoghurt is altijd beter. Met magere yoghurt weet je zeker dat je niet te veel calorieën binnenspeelt net voor het slapengaan: je zal er niet van aankomen en je zal niet gewekt worden door maagzuur of oprispingen.

Een positief effect op je darmflora

Als je vaker darmproblemen ondervindt of een traag werkende schildklier hebt, dan is een dagelijks kommetje yoghurt zeker geen slecht idee. Het zet namelijk de spijsvertering in gang. Merk je dat er na het eten van yoghurt haast meteen een toiletbezoek volgt? Dit is geen toeval. De yoghurt maakt je darmen wakker. Als je last hebt van constipatie, dan kan yoghurt dus ook je redder in nood zijn.

S.O.S lactose-intolerantie

Ben je lactose-intolerant? Dan is die warme melk met honing voor het slapengaan, of op eender welk moment van je dag, beslist geen optie. Yoghurt kan in de meeste gevallen wel. Het bevat namelijk veel minder lactose dan melk. Heb je echter een ernstige vorm van lactose-intolerantie, dan volstaat het om erop te letten dat je niet té veel yoghurt eet. Doorgaans kan je tot maximum 300 gram yoghurt per dag eten zonder klachten te ondervinden. Als je dit afweegt, zal je merken dat 300 gram eigenlijk nog een grote hoeveelheid is en dat je je waarschijnlijk niet eens een beperking moet opleggen.

Ook voor sporters

Als je regelmatig sport, is het heel belangrijk dat je ook op je voeding let. Hoogintensieve trainingen vergen namelijk veel energie van je lichaam. Je spieren hebben hard moeten presteren en moeten weer worden opgebouwd en hersteld. Wil je dit spierherstelproces versnellen? Dit doe je door proteïnerijke voedingsmiddelen op te nemen. Yoghurt is hier een perfect voorbeeld van. Bovendien verbrand je tijdens je slaap ook calorieën. Als je overdag het beste van jezelf geeft in de sportschool, zal je ’s nachts nog meer calorieën verbranden. Eiwit- en proteïnerijke voedingswaren zullen het calorieverbrandingsproces nog meer stimuleren. Voldoende lichaamsbeweging in combinatie met spierherstellende, gezonde voeding én een goede nachtrust is dus dé sleutelformule om jouw sportdoelen te bereiken.

Nog niet overtuigd?

Ben je nog niet overtuigd van een heerlijk kommetje yoghurt, al dan niet voor het slapengaan? Vooral tijdens de koude wintermaanden kan je wel eens last hebben van een droge, kwetsbare huid. Het melkzuur in yoghurt werkt vocht inbrengend en laat je huid weer stralen. Dit bereik je door op regelmatige basis een kom yoghurt te eten of door het rechtstreeks op je huid aan te brengen door middel van een yoghurt-masker. Dit soort masker hoef je niet bij de drogist te gaan halen. Je kan het thuis zelf maken, mét de yoghurt uit je koelkast. Breng simpelweg een rijkelijke laag yoghurt aan op je huid, laat het zo’n vijftien minuten inweken en spoel het nadien grondig met lauwwarm water. Hello healthy skin!