Niets is zo vervelend als de slaap niet kunnen vatten. Zeker als je de volgende ochtend vroeg op moet opstaan of een belangrijke dag voor de boeg hebt. Er zijn veel redenen waarom je niet als een blok in slaap valt. Je piekert te veel of je hebt de hele avond achter je computer doorgebracht. Of misschien heb je gewoon honger?

Als je met een lege maag naar bed gaat, zal je merken dat het heel moeilijk is om in slaap te vallen. Misschien val je wel in slaap maar word je meerdere keren wakker door je rommelende maag. Met honger gaan slapen vermoeilijkt niet alleen het inslapen, het zorgt er ook voor dat je minder diep slaapt en onrustiger bent. Je hersenen zijn nog actief omdat ze je willen waarschuwen dat ze extra voedingsstoffen nodig hebben.

Met honger slapengaan = afvallen?

Je zou denken, als ik met honger naar bed ga, zal ik afvallen. Jammer genoeg is het tegenovergestelde waar. Het klopt inderdaad dat het niet goed is om te laat op de avond te eten. Dat wilt echter niet zeggen dat je met een grommende maag in bed moet kruipen. Net zoals te weinig eten, zal te veel eten er ook voor zorgen dat je slecht inslaapt en vaak wakker wordt. Daarom is het belangrijk dat je op zoek gaat naar balans. Het is heus geen misdaad om nog iets te eten vlak voordat je gaat slapen. Dat hebben je ouders je vroeger misschien wijsgemaakt zodat je niet te veel zou snoepen na het avondeten.

Kies voor een gezonde snack

Als je ondervindt dat je moeite hebt met inslapen als je hongerig bent, dan hoef je niet te twijfelen: eet nog iets, maar eet niet eender wat. Vettige of calorierijke etenswaren moet je absoluut vermijden. Ze zeggen wel eens: “Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en diner als een bedelaar.” Hier zit wat in. Hoe vroeger op de dag je eet, hoe makkelijker het lichaam de etenswaren verteert. Als je te veel, te laat eet, zal er halfverteerd voedsel achterblijven in je maag, waardoor je kan bijkomen. Denk daarom bewust na over wat je net voor het slapengaan nog zult consumeren. Kies voor een gezonde snack, die niet te veel calorieën bevat en het inslapen niet blokkeert.

Maar wat is dat dan, die perfecte snack waarvan je rustig en zonder problemen indommelt? We houden je niet langer in spanning: probeer eens een banaan! Bananen zijn gezond en geven honger geen kans. Ze geven je een langdurig “vol” gevoel, waardoor je je lang genoeg voldaan voelt en de tijd hebt om in te slapen.

Natuurlijke spierverslappers

Bananen zitten boordevol Magnesium en Kalium, twee mineralen die werken als spierverslappers. Een tekort aan deze mineralen werkt stress in de hand en zorgt voor een angstig en prikkelbaar gevoel. De spierverslappende effecten van Magnesium en Kalium werken slaapverwekkend.

Trypto-wat?

Naast Kalium en Magnesium bevatten bananen ook Tryptofaan, een aminozuur dat angst werend is en depressie tegengaat. De stof helpt je dus ontspannen en zorgt ervoor dat je minder gaat piekeren. Doordat je helemaal zen bent, zal je lichaam je toestaan om snel in slaap te vallen. Tryptofaan wordt niet automatisch aangemaakt door je lichaam. Daarom moet je zelf zorgen dat je er genoeg van binnenkrijgt aan de hand van supplementen of simpelweg door de juiste dingen te eten. Lust je geen bananen? Andere voedingsmiddelen zoals pure chocolade, avocado en pompoenpitten bevatten ook Tryptofaan. Aan jou de keuze. Let wel op je calorie-inname.

Bananenthee

Kies in plaats van een kopje warme melk, ook eens voor bananenthee. Je leest het goed, van bananen kan je ook thee maken. Dit doe je door de banaan gedurende tien minuten te koken. Daarna kan je het brouwsel meteen inschenken en drinken. Je kan er ook wat kaneel aan toevoegen voor de smaak. Je zal merken dat je na (of misschien zelfs al tijdens) het drinken van de thee rustig wordt en niet kunt wachten om je bed op te zoeken.

Morgen naar de supermarkt om een tros bananen te kopen? Slaapzacht!