Het is al een eeuwenoud recept voor een goede nachtrust: warme melk met honing. Als je nog nooit van je moeder of grootmoeder hebt gehoord dat warme melk met honing hét geheim is voor een goede nachtrust, dan heb je waarschijnlijk in een grot geleefd. Maar werkt dat nu echt, een kopje warme melk consumeren voor het slapengaan? Je ontdekt het hier.

Melk is goed voor elk

“Melk is goed voor elk”: dit spreekwoord is je allicht niet onbekend. Maar bevordert melk ook je nachtrust? Melk en melkproducten bevatten Tryptofaan, het aminozuur dat je slaperig maakt. Je zou dus denken dat het drinken van melk vlak voor het slapengaan, je helpt met snel inslapen. Ja en nee. Melk bevat dan wel Tryptofaan, maar je drinkt het meestal niet in die hoeveelheid dat je daar veel effect van ondervindt. Je zult dus al een hele grote kop moeten drinken om überhaupt een verschil te voelen.

Het hoeft niet altijd melk te zijn

Al is het niet zozeer de melk op zich, waar je goed van zult slapen, een warm drankje nuttigen vlak voor het slapengaan, is nooit een slecht idee. Een warme drank heeft effect op je lichaam. Het geeft een signaal dat het tijd is om onder de wol te kruipen en de stress en gedachten van de afgelopen dag even aan de kant te schuiven. Echter kan eender welke warme drank dit effect teweegbrengen. Verkies je dus eerder een heerlijk kopje thee of koffie (decafeïne weliswaar) voor het slapengaan? Je zult dezelfde kalmerende werking ervaren, die je helpt om gerust in te slapen.

Het is het gevoel dat telt

Het feit dat een warme drank je kalmeert en Tryptofaan je slaperig maakt, is misschien nog de minst doorslaggevende reden waarom je beter slaapt na een kop melk met honing. Het effect van een heerlijk kopje warme melk met honing werkt ook deels psychologisch. Al vanuit je kindertijd, associeer je dit ritueel met een zoete nachtrust. Word je nu ook al slaperig als je er nog maar aan terug denkt? Of het nu het lezen van een verhaaltje is, of het horen van een lied dat vroeger elke avond voor je gezongen werd, het zijn rituelen die je steevast linkt aan “bedtijd”. Omarm dus vast en zeker dit nostalgische en rustgevende gevoel en kijk er alvast naar uit om straks lekker in te dommelen.

Zoveel meer dan alleen goed slapen

Mocht een kop warme melk met honing je niet meteen helpen om in te slapen, dan zal het jou ongetwijfeld op andere manieren ten goede komen. Het is namelijk een remedie die je gezondheid op 1001 manieren kan boosten.

Denk aan je huid

De positieve effecten van dit wondermiddel zijn eindeloos. Je gebruikt misschien allerlei trucjes om je huid gezond te houden. Maar heb je al eens gedacht aan warme met melk honing? Het is bewezen dat de antimicrobiële en reinigende kenmerken van melk én van honing, acne en andere huidproblemen aanzienlijk verminderen. Veel huidexperten raden honingmaskers aan, die je huid optimaal reinigen en zorgen voor die healthy glow. Dit effect ervaar je natuurlijk niet na één kopje. Drink consistent elke avond een flinke kop warme melk met honing en je zult na enkele weken merken dat je huid zachter en schoner aanvoelt en dat je geen dure, vocht inbrengende schoonheidsproducten meer nodig hebt. Goed voor je huid én voor je portemonnee, een win-win dus!

Forever young?

Wie er voor altijd jeugdig uit wilt zien, moet melk drinken? Zo letterlijk moet je het niet nemen. Ouder worden kan je niet vermijden. Al kun je het misschien wel een beetje vertragen. Beschouw warme melk met honing als dat duwtje in de rug. Melk zit boordevol antioxidanten die de aanmaak van zogenaamde ‘vrije radicalen’ tegengaan. Vrij radicalen zijn moleculen die zich in ons lichaam huisvesten en een negatief effect hebben op ons welzijn. Ze kunnen ziektes als reuma of kanker veroorzaken. Daarnaast vormen ze ook de grondreden voor het opduiken van rimpels of ouderdomsvlekken. Ook je botten zullen je dankbaar zijn als je regelmatig melk drinkt. Zoals je vroeger al op school leerde, is melk enorm rijk aan calcium. Calcium onderhoudt en versterkt je botten, waardoor je minder kans hebt op osteoporose (of botontkalking) en gewrichtsproblemen.

Klinkt als muziek in de oren? Zet alvast je kopje melk klaar voor deze avond.