Minstens 30 minuten lichaamsbeweging per dag heeft talrijke gezondheidsvoordelen en helpt hartziekten voorkomen. Maar hoe maak je er tijd voor? Terwijl sommigen het liever ’s morgens doen, geven anderen de voorkeur aan lichaamsbeweging ’s avonds. Maar maakt het veel verschil?

De ideale periode om te trainen is de periode waarin je ruimte in jouw agenda hebt om regelmatig te bewegen en de frequentie is een van de belangrijkste punten om resultaten te boeken bij elke fysieke activiteit.

Hetzij door het werkschema, hetzij door variaties in de biologische klok van een ieder, verschijnt de nachtelijke periode als alternatief voor hen die ’s morgens geen oefeningen kunnen (of willen) doen. Er is geen contra-indicatie, zolang je rekening houdt met de volgende factoren.

Sportprestaties

Om te weten of nachtoefeningen de beste optie zijn, moet je jouw biologische klok kennen. Er is een studie waaruit blijkt dat de longen op een bepaald tijdstip van de dag beter werken, afhankelijk van het circadiane ritme van ieder – volgens het onderzoek komen de topprestaties vaker voor aan het eind van de middag.

’s Avonds sporten kan dus leiden tot variaties in de fysieke prestaties in vergelijking met andere tijdstippen. Het is aan je om de prestaties van jouw trainingen te evalueren om te bepalen wat het beste tijdstip is om te trainen.

Slaap even goed

Vroeger deden fitnessexperts alleen ’s ochtends of ’s middags aan training. Men dacht dat lichaamsbeweging vlak voor het slapen gaan de slaap zou verstoren. Maar uit recente studies is gebleken dat personen die 35 minuten voor het slapengaan trainen, even goed kunnen uitrusten als degenen die ’s morgens of ’s middags trainen.

Dus als je ’s avonds niet traint uit angst voor slapeloosheid, bedenk dan: er zijn verschillende oefeningen die je in je routine kunt opnemen zonder je slaap te verstoren.

Snelle oefeningen zoals squats en push ups voor het slapen gaan kunnen je lichaam veel goed doen. Door deze oefeningen elke dag voor het slapengaan in jouw routine op te nemen, zal jouw lichaam deze trigger gebruiken als een snelle calorieverbrander en zult je gezond slapen.

Lichaamstemperatuur

Trainingen kunnen productiever zijn wanneer de lichaamstemperatuur hoger is, wat van nature gebeurt in de periode tussen twee en zes uur ’s middags.

Tijdens de piektemperatuur worden de spieren soepeler, is de reactietijd sneller en wordt de inspanning minder. Daarom kunnen de late namiddag en de vroege avond goede tijden zijn voor aërobe lichaamsbeweging – afhankelijk, altijd, van het circadiane ritme van eenieder.

Voedsel

Na een training heeft het lichaam brandstof nodig om te herstellen. In het geval van een nachttraining moet de zorg met het voedsel worden verdubbeld.

Er moet een evenwicht worden gezocht om in de behoeften van het lichaam te voorzien zonder de energievoorraad in de vorm van vet te stimuleren. Om dat te doen, kies een diner rijk aan eiwitten en laag in calorieën.

Voordelen van ’s nachts sporten

’s Nachts sporten is een goede manier om de stress van de dag kwijt te raken. Heb je een zware dag gehad op het werk? Ontdoe je van al die stress en frustraties door te sporten.

’s Avonds sporten kan je helpen je hoofd leeg te maken van alles wat er overdag is gebeurd. Plus, het is een goede overgangsperiode tussen werk en de mensen waar je van houdt. Een bijkomend voordeel, als je een zware dag achter de rug hebt, is dat je door ’s avonds te sporten meer energie krijgt voor wat er nog rest van de dag.