Dat fruit goed voor je is, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar draagt het ook bij tot een geslaagde nachtrust? Er doen zoveel mythes en verhalen de ronde over wat je wel en niet mag eten net voor het slapengaan. Wat moet je nog geloven?
Eet niet zomaar elk stuk fruit voor het slapengaan
Niet elk stuk fruit heeft een gunstig effect op je nachtrust. Sommige fruitsoorten zorgen ervoor dat je suikerspiegel stijgt, wat kan betekenen dat je ’s nachts weer honger krijgt. Kies je (late) night snack daarom zorgvuldig: ga voor een kiwi.
De perfecte melatonine- en serotoninecombi
Een kiwi bevat de juiste bestanddelen die je in no time naar dromeland brengen, namelijk melatonine én serotonine. Melatonine is het hormoon dat ons slaperig maakt van zodra het buiten donker wordt. Het geeft een signaal aan ons lichaam dat het bedtijd is.
Serotonine, het gelukshormoon?
We kennen serotonine voornamelijk als het “gelukshormoon”. Hoe meer serotonine je aanmaakt, hoe gelukkiger je zou zijn en hoe meer zelfvertrouwen je zou hebben. Deze bevindingen zijn juist. Al is serotonine meer dan enkel een gelukshormoon. Het heeft invloed op je algemene gemoedstoestand. Dit omvat onder andere je humeur, je eetlust, seksdrive maar ook je slaapkwaliteit. Je hebt er dus zeker baat bij om de serotoninelevels in je lichaam op niveau te houden. Sommige mensen maken van nature meer serotonine aan. Het leven is oneerlijk, we weten het. Blijf echter niet bij de pakken zitten. Je kan er zelf voor zorgen dat je meer serotonine aanmaakt. Hebben we je interesse gewekt? Lees vooral verder.
Je hebt het zelf in de hand
Je kan je serotoninelevels boosten door de juiste voedingsmiddelen op te nemen. Dit doe je door voedingswaren te eten die het aminozuur tryptofaan bevatten. Tryptofaan is de voorloper van serotonine. Je kan het proces eigenlijk zien als een soort van trein, waarvan de eerste wagon ervoor zorgt dat de rest van de wagons op gang komen. Eet je voedingswaren met tryptofaan, dan zal je lichaam dit aminozuur omzetten in het hormoon serotonine. Heb je voldoende serotonine aangemaakt? Dit wordt opgepikt door je hersenen en resulteert in positieve gevoelens, zelfzekerheid en jawel, betere slaapkwaliteit.
Melatonine zal ervoor zorgen dat je slaperig wordt, dit is doorgaans een lichamelijk effect. Serotonine daarentegen beïnvloedt je hersenen. Je angstgevoelens worden onderdrukt, waardoor je je helemaal zen voelt en ernaar uitkijkt om te gaan slapen.
De succesformule voor een betere nachtrust
Genoeg scheikundeles gehad? Oké, dan is het nu tijd om de theorie om te zetten in de praktijk. Hoe dan? Heel simpel, met een kiwi! Eén (of zelfs twee) kiwi’s eten voor je gaat slapen kan de succesformule zijn voor een betere nachtrust. Kiwi’s bevatten voldoende tryptofaan, wat zorgt voor een perfect evenwicht in de aanmaak van melatonine en serotonine. Hierdoor zal je makkelijker inslapen maar ook dieper slapen. Dankzij die kiwi voel je je morgen fris en fruitig bij het ontwaken!
Een bron van vitamine C
Kiwi’s bevorderen niet alleen je nachtrust en je algemene humeur. Het is ook een bron van vitamine C. Mensen die te weinig vitamine C binnenkrijgen zullen hier al snel de gevolgen van ondervinden: een verzwakte weerstand, tragere genezing van wonden en ongezond tandvlees. Als je een extreem tekort aan vitamine C ondervindt, zal je dit weer op peil moeten houden aan de hand van supplementen (ascorbinezuur). Gelukkig kan je in de meeste gevallen gewoon vitamine C binnenkrijgen op de natuurlijke manier: voldoende voedingswaren eten die vitamine C bevatten. De meeste fruitsoorten bevatten veel vitamine C, maar kiwi is één van de koplopers. Kiwi staat namelijk op nummer drie van de fruitsoorten met het meeste vitamine C. Op nummer één staat de Zuid-Afrikaanse, tropische vrucht guave waarna zwarte bessen volgen. Vitamine C tekort? Geen excuus meer dus!
Niet twijfelen, eet een kiwi!
Als de bovenstaande voordelen je toch nog niet overtuigd hebben, dan doen we er graag nog een schepje bovenop. Kiwi’s zijn namelijk zeer rijk aan kalium én vezels. Klinkt veelbelovend? Maar weet je ook waar kalium bijvoorbeeld om bekend staat? Kalium is een mineraal dat betrokken is bij je bloeddrukregeling en bij het geleiden van zenuwprikkels. Een te laag (of te hoog) kaliumpeil is ongezond en kan zorgen voor verzwakte spieren, hartritmestoornissen en te hoge bloeddruk. Kiwi’s dragen bij aan je kaliumniveau en kunnen je helpen om een gezonde bloeddruk te behouden en je zenuwprikkels in tact te houden.
Dan zijn er nog die vezels. Klinkt allicht bekend in de oren maar wat doen ze concreet? Vezels zijn stofdeeltjes die belangrijk zijn voor een vlotte spijsvertering. Ze komen enkel voor in plantaardig voedsel zoals groenten, fruit en noten. Vezels verminderen daarnaast ook het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, en kanker drastisch.
Ik denk dat we er geen woorden aan meer moeten vuilmaken: eet een kiwi!