Dromen zijn niet altijd te verklaren: soms lijken ze levensecht en soms is de samenhang volledig zoek. Ze vormen een deel van je leven en zijn zoveel meer dan enkel een nachtelijke gebeurtenis.

Niet elke droom heeft een diepere betekenis. Soms droom je dingen zonder reden. Als je dromen echter vaker terugkeren, dan kunnen ze een onderliggende betekenis hebben. Vaak komen personen uit je dagelijks leven voor in je droom. Dit betekent niet noodzakelijk dat je de laatste tijd veel aan deze persoon hebt gedacht. Het kan, maar het is niet rechtstreeks gelinkt aan elkaar.

Meestal droom je over dezelfde poel van personen: je moeder, je geliefde, een collega of je kinderen. Soms droom je ook over wildvreemden of over personen die je al een hele tijd niet meer hebt gezien. Dit komt echter veel minder voor.

Jouw vaste ‘droompersonages’ ontmoet je het vaakst in je droom. De reden hiervoor is uiteraard omdat je hen dagelijks of regelmatig spreekt en veel dingen samen meemaakt. Daarnaast is er nog een andere verklaring waarom deze personen steeds terugkeren in jouw droom. Het zijn namelijk vaste personages die bij iedereen terugkomen. Zelfs iemand die lange tijd geen contact meer heeft met zijn/haar moeder, zal haar waarschijnlijk toch regelmatig tegenkomen in een droom. Achter deze vaste personages zit namelijk een diepere betekenis. Ze staan symbool voor bepaalde gevoelens of verlangens die je, vaak onderbewust, ervaart.

Benieuwd welk personage welk gevoel of verlangen weerspiegelt? Lees snel verder en ontdek de betekenis achter elk personage.

Help! Ik droom over mijn ex.

Je zult het ongetwijfeld al wel hebben meegemaakt. Je hebt al maanden niet meer aan je ex gedacht, je hebt misschien al een nieuwe, gelukkige relatie en plots verschijnt je ex in je droom. Dat is even schrikken. Betekent dit dat je nog steeds niet over hem/haar bent? Geen zorgen, iedereen droomt wel eens over een ex. Dit hoeft niet te betekenen dat je nog steeds gevoelens hebt voor hem/haar.

Als je al een tijdje single bent of een sleur ervaart in je huidige relatie, dan kan een droom over je ex, of vaak over je allereerste liefde, een teken zijn dat je heimwee hebt naar de euforische, verliefde gevoelens die je toen had. Het kan ook betekenen dat je leven al geruime tijd heel stabiel is. Je werkt bijvoorbeeld al jaren voor dezelfde werkgever en ervaart weinig of geen prikkels in je mentale gemoedstoestand. In eerste instantie is zo’n rustige periode positief voor je welzijn, maar als de spanning of prikkels te lang wegblijven, kan je lichaam dit als een sleur ervaren, waardoor dit je onderbewustzijn triggert via een droom.

Hou je privé en werk strikt gescheiden?

Gemiddeld zie je je collega’s meer dan je partner. Het is dus niet gek dat collega’s vaak opduiken in je dromen. Het is een hele uitdaging om privé en werk strikt gescheiden te houden. Meer dan eens zal je, al dan niet onbewust, je werk mee naar huis nemen. En dat geldt zowel voor de goede als de slechte ervaringen. Maak je je zorgen over een project dat je binnenkort tot een goed einde moet brengen? Dan is het heel waarschijnlijk dat je over je werk zult dromen. Zelfs al droom je niet over dat specifieke project, eender welke droom over het werk of over een collega kan betekenen dat je je zorgen maakt over iets werkgerelateerd.

Niet nu, mama.

Je zou het misschien niet verwachten, maar dromen over je moeder symboliseren vaak je eigen persoonlijkheid. Ze weerspiegelen de zorgzame, moederlijke kant van jezelf. Misschien heb je je de laatste tijd wat meer op jezelf gefocust en heb je mensen in je dichte omgeving daardoor minder aandacht kunnen schenken. Je onderbewuste geeft dan aan dat het tijd is om hier weer verandering in te brengen.

Dromen bieden de mogelijkheid om gevoelens of gedachten die je tijdens de dag onderdrukt, toch tot uiting te brengen. Doorheen de dag ben je vaak met zoveel andere dingen tegelijkertijd bezig, dat je de kans niet krijgt om je gevoelens bewust te ervaren en gebeurtenissen echt te verwerken. Het is daarom ook fijn om de betekenis van een droom te achterhalen. Je leert jezelf beter kennen en ontdek wat je onderbewuste je probeert te vertellen. Sweet dreams!