Jammer genoeg helpt schaapjes tellen niet altijd om in slaap te geraken ’s nachts. Soms lukt het gewoon niet. En als je de volgende dag vroeg uit de veren moet, brengt wakker liggen nog meer stress met zich mee. Gelukkig is er een manier om makkelijk in slaap te geraken, die ook nog eens je algemene gemoedstoestand verbetert.

100% zen

Experten raden aan om te mediteren voor het slapengaan. Ze zien een positief verband tussen meditatie en gezond slaappatroon. Meditatie kan je helpen om je hoofd leeg te maken, wat er vervolgens voor zorgt dat je lichaam ook tot rust komt. Hierdoor komen je lichaam en geest op één lijn. Eens lichaam en geest op elkaar afgestemd zijn, zal je merken dat alle stress van je afvalt. Je ervaart een zen gevoel en waardoor je hersenen een signaal aan je lichaam geven dat het bedtijd is. Meditatie zorgt er niet alleen voor dat je sneller inslaapt, je slaapt ook dieper en je wordt fris en opgeladen wakker.

Slechts vijf minuutjes

Als je aan meditatie denkt, denk je misschien aan urenlange, zweverige sessies op een yoga-matje. Het hoeft echter niet zo te zijn. Er bestaan verschillende meditatietechnieken en elke persoon heeft andere behoeftes als het gaat om duur, intensiteit of pose. Mediteren voor het slapengaan hoeft in principe niet langer dan tien minuutjes te duren. Sommige mensen hebben zelfs al genoeg aan vijf minuutjes. Je ontdekt al snel wat het beste voor je werkt door verschillende technieken uit te proberen.

Prikkel al je zintuigen

Voor sommige mensen is meditatie onlosmakelijk verbonden met wierook of andere geurverstuivers. Bepaalde geuren kunnen invloed hebben op je humeur of je algemene gemoedstoestand. Zo heeft lavendel een rustgevende werking. Dit kan je helpen om sneller in slaap te vallen.

Droom je graag weg met een streepje muziek op de achtergrond of heb je het liever muisstil? Alles kan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je opzwepende muziek aanzet tijdens het mediteren. De muziek moet rustgevend zijn en je de kans bieden om je hoofd volledig leeg te maken. Natuurgeluiden of een rustig pianospel zijn hier perfect voor.

Maak er een gewoonte van

Als je om te beginnen al niet bezig bent met spiritualiteit, dan lijkt meditatie op het eerste zicht misschien niet jouw go-to remedie voor een goede nachtrust. Toch is het echt het proberen waard. Je hebt wel een flinke dosis geduld nodig. Er is geen garantie dat na je eerste meditatiesessie meteen resultaat merkt. Probeer een routine voor jezelf uit te stippelen die je elke avond strikt opvolgt. Zorg ervoor dat je niet tegen de routine opkijkt en dat ze gemakkelijk te volbrengen is. Lees bijvoorbeeld elke avond een stukje uit een goed boek, maak een avondwandeling of neem een warm bad en sluit af met meditatie. Met een routine train je je hersenen. Als je elke avond dezelfde stappen herhaalt, begrijpen je hersenen dat het bedtijd is. Ze associëren de routine met rust, stilte en slapen. Word je al moe? Maak je dan snel klaar voor ontspannende meditatiessessie, gevolgd door een heerlijke, diepe slaap.