Een diepe slaap van gemiddeld acht uur, waarbij je snel in slaap valt zijn de ingrediënten voor een goede nachtrust. Veel Nederlanders slapen slecht. Sommigen slapen te kort, sommigen hebben een onrustige en lichte slaap en weer anderen hebben erg veel moeite om in slaap te komen. Toch heb je ook mensen die juist te lang slapen of juist heel weinig moeite hebben om in slaap te komen.

Het is bijna iedereen weleens overkomen. Je bent heel erg moe, maar het is nog te vroeg om op bed te gaan. Dus kijk je het programma op de televisie nog af om vervolgens om drie uur ’s nachts wakker te worden op de bank met de televisie nog aan. In slaap gevallen op de bank. Vervolgens ga je naar bed om verder te slapen, maar lukt dit niet meer of heb je de volgende dag het gevoel dat je heel slecht geslapen hebt.

Televisie kijken werkt ontspannend

Slapen op de bank gebeurt steeds vaker, omdat de televisie bijna een slaapverwekkende rol in ons leven heeft gekregen. Vroeger keken mensen naar het journaal om op de hoogte te blijven van alle gebeurtenissen. Met de komst van alle series en films en Netflix heeft de televisie meer en meer de functie gekregen om ons te laten ontspannen. Door lang te kijken naar de televisie worden je oogleden vanzelf zwaar. Daarbij liggen de meeste mensen op de bank in een ontspannen houding in plaats van dat ze kaarsrecht in een goede houding op de bank naar de televisie zitten te kijken. Languit op de bank naar de televisie kijken voordat je naar bed gaat is voor velen een gewoonte geworden. Logisch dus dat steeds meer mensen op de bank in slaap vallen.

Nadelen van slapen op de bank

Als het je vaak overkomt dat je op de bank in slaap valt dan is het tijd om daar wat aan te doen. Slapen op de bank heeft namelijk een aantal grote nadelen. Zo slaapt een matras veel beter dan de bank, dus voelt het slapen op de bank alsof je hebt geslapen op een heel slecht matras. Een matras geeft je bewegingsruimte en steunt je lichaam in elke positie. Dus of je nu graag op je buik, rug of zij slaapt dan ondersteunt het matras elke positie. Je lichaam moet eigenlijk rusten in een neutrale lijn van je hoofd naar je hielen. Een te hard of te zacht oppervlakte zorgt ervoor dat je rugpijn krijgt. Je hebt dan de kans om wakker te worden met een hele pijnlijke rug.

Slechte ondersteuning en oncomfortabele kleding

Banken zijn vaak een stuk zachter dan een matras, waardoor je lichaam niet goed wordt ondersteund. Ook een armsteun of een van de vele kussens op de bank kunnen je niet helpen bij een goede ondersteuning van je lichaam. Daarbij val je vaak niet met een pyjama op de bank in slaap, maar vaak met een spijkerbroek en vest of trui. Pyjama’s zijn gemaakt van een comfortabele stof en ze zitten vaak wat losser om je lichaam. Doordat je op de bank in je gewone kleding slaapt, zal je waarschijnlijk veel meer liggen te woelen en te draaien. Dat zorgt voor een onrustige nachtrust en kan er zelfs toe leiden dat je van de bank af valt.

Niets is fijner dan je eigen bed

Vaak val je ook nog eens in slaap op de bank zonder een deken om je heen, omdat je vaak per ongeluk in slaap valt. Hierdoor kun je het heel koud krijgen midden in de nacht en zorgt het er uiteindelijk ook voor dat je wakker wordt. Een comfortabel deken en goed beddengoed is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Je bank is daar niet mee uitgerust. Vaak hebben mensen al moeite met het slapen in een vreemd bed, laat staan op de bank. Ze zeggen ook niet voor niets dat er niets fijners is dan in je eigen bed te slapen.

Zorg voor ritme

Op de bank in slaap vallen heeft vaak als reden dat je zo moe bent dat je niet meer de kracht hebt om naar bed te gaan. Zorg daarom voor een goed ritme. Als je elke dag om bijvoorbeeld 23:00 uur naar bed gaat en om 07:30 opstaat dan went je lichaam aan dat ritme. Zo voorkom je dat je al om 20:00 uur ’s avonds zo moe bent dat je op de bank in slaap valt. Mocht het dreigen te gebeuren, blijf dan niet liggen maar sleep jezelf meteen naar bed. Of licht je partner in als je in slaap dreigt te vallen. Ook kan televisie kijken voor je gaat slapen heel saai zijn, omdat je niet op hoeft te letten. Ga daarom liever een boek lezen of doe een bordspelletje. Dat is meteen ook een stuk beter voor je ogen. Mocht je toch teveel van televisie houden dan kan een spannende film waarschijnlijk wel voorkomen dat je in slaap bent. Er gebeurt dan immers zoveel dat je wel op moet letten om de film te volgen.