Niets is zo vervelend als de slaap niet kunnen vatten. Zeker als je eigenlijk heel erg moe bent, al in de zetel in slaap valt maar zodra je in je bed ligt, klaarwakker bent. Misschien heb je al allerlei middeltjes uitgeprobeerd: warme melk met honing, een boek lezen voor het slapengaan of een warme douche. Tevergeefs? Probeer eens yoga nidra meditatie. Yoga wat? Jawel, yoga nidra.

Bikram yoga vs. Yoga nidra

Er bestaan verschillende soorten yoga. Niet elke soort heeft hetzelfde doel. Er is yoga waarvan je meer energie krijgt, zoals power yoga of kundalini yoga. Daarnaast is er yoga die je echt als sport kunt beschouwen: hot yoga of bikram yoga. Dit is een zeer intensieve vorm van yoga waarbij je verschillende reeksen van oefeningen na elkaar uitvoert. Dit doe je in een verwarmde zaal, met een grote groep mensen, waardoor de temperatuur al snel oploopt tot minimum veertig graden. Om die reden is hot yoga of bikram yoga niet voor iedereen geschikt.

De yoga van het slapen

Een vorm van yoga die voor iedereen aan te raden is, ongeacht de leeftijd of de fysieke toestand, is yoga nidra. Yoga nidra, what’s in a name? Yoga nidra betekent ‘yoga van de slaap’. En dit mag je letterlijk interpreteren. In tegenstelling tot andere soorten yoga, waarbij je verschillende posities aanneemt, blijf je bij yoga nidra enkel op je rug liggen. Het is de bedoeling dat je je hoofd volledig leegmaakt tijdens de sessie, waardoor je uiteindelijk de diepste vorm van ontspanning ervaart.

Stap voor stap

Bij yoga nidra is het een rustgevende stem die je doorheen de yogasessie begeleidt. De stem vertelt je wat je moet doen en welke stappen je moet doorlopen. Op de achtergrond hoor je rustige, ontspannende muziek of natuurgeluiden. Meestal begint een yoga nidra sessie met een Sankalpa, dit is een wens die je voor jezelf uitspreekt. Een positieve doelstelling die je wilt bereiken. Daarna volgen verschillende ademhalingsoefeningen. Je wordt bewust van je ademhaling en leert om op een constant ritme in en uit te ademen. Als je je ademhaling onder de knie hebt, volgt de volgende stap: de visualisatie. De stem vraagt om bepaalde beelden in je geheugen in te prenten: een golf die zich verplaatst op zee of een regendruppel die op een raam valt. Na de visualisatie herhaal je je Sankalpa. Dit betekent doorgaans het einde van je yogasessie. Nu ben je klaar om rustig in slaap te vallen.

Creëer thuis je eigen yogastudio

En het handigste is, we leven in een tijdperk waarin alles vanuit het comfort van je eigen huis mogelijk is. Je hoeft niet naar de yoga studio te hollen of een yoga-instructrice uit te nodigen bij je thuis. Talrijke yoga nidra opnames zijn gratis terug te vinden op Youtube of Spotify. Het enige dat je nodig hebt is een rustige plekje, waar je niet gestoord kunt worden. Zorg er ook voor dat je comfortabele kleding aan hebt, zodat je meteen klaar bent om in te dommelen. Wat denk je? Slaap jij vanavond als een roosje door yoga nidra?