Slaap is heel belangrijk voor de mens. Het brengt ons tot rust. Het is noodzakelijk en we brengen dan ook een derde van ons leven slapend door. Dan is het erg vervelend als je slecht slaapt en niet tot rust kunt komen. Je hebt slaap nodig om goed te kunnen functioneren, dus als je slecht slaapt dan ben je de volgende dag een stuk minder productief.

De hele dag moe zijn is niet leuk, dus is een goede nachtrust cruciaal om je overdag goed te voelen. Gelukkig zijn er genoeg tips om beter te kunnen slapen, zoals het drinken van gemberthee.

Wat is gember?

Gember is afkomstig van de gemberplant en is een wortelknol. De specerij heeft een pittige en hete smaak, waardoor je meteen een uitgesproken smaak krijgt als je gember toevoegt aan een kopje thee. Gember staat bekend om haar pijnstillende en ontstekingsremmende werking en je kunt het in alle supermarkten en groentewinkels kopen. Je kunt gember niet alleen verkrijgen als hard stukje groente, maar ook in de vorm van poeder, bolletjes, capsules, olie of gekonfijt. De bioactieve stoffen in gember beïnvloeden de lichaamsprocessen op een positieve manier. Vooral de biostoffen (6)-gingerol en (6)-shogaol zijn erg belangrijk en heeft voordelen voor je fysieke én mentale gezondheid. Daarnaast kun je van gember niet alleen thee maken, maar is het ook heel lekker in allerlei gerechten zoals salades en wokgerechten.

Gemberthee als vervanging van medicijnen

Als je slecht slaapt dan probeer je allerlei manieren of trucjes uit of je neemt slaapmedicijnen. Het probleem van medicijnen is dat je vervelende bijwerkingen kunt ervaren. Zo zijn de meeste mensen ook overdag erg suf na het nemen van zo’n pil en komt het voor dat mensen maar moeilijk wakker worden. Daarom is het veel verstandiger om natuurlijke supplementen te gebruiken om beter te kunnen slapen. Gember is een van de gezondste specerijen ter wereld en dus een veel betere methode om beter in slaap te kunnen komen dan het nemen van medicijnen. Meerdere studies tonen aan dat gember veel zink bevat en dat zink belangrijk is om melatonine aan te maken. Melatonine is het belangrijkste slaaphormoon, dus het is belangrijk om deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Effecten van gemberthee op je nachtrust

Ook bevordert gember de opname van voedingsstoffen, waardoor je voedsel beter kunt verteren. Je lichaam neemt alle voedingsstoffen op en benut ze. Verder heeft gember een reinigende werking op het lymfestelsel. Ook wordt doorbloeding door gember gestimuleerd, waardoor je handen en voeten lekker warm blijven en je het ook minder koud hebt in je slaap.

Daarnaast is gemberthee rustgevend en helpt het stress te verminderen. Stress is een van de grootste oorzaken van slecht slapen, dus gemberthee drinken is dan een goede aanrader. Ten slotte houdt gember de sinussen vrij, waardoor je ’s nachts goed kunt ademen. Doordat gemberthee effecten heeft op onder andere de opname van voedingsstoffen, het openen van je sinussen en het tegengaan van stress, zorgt het ervoor dat je beter gaat slapen.

Hoe maak je gemberthee?

Gemberthee is heel eenvoudig zelf te maken. Haal verse gember in huis en schil of snijd hier de korst van af. Vervolgens snij je de overgebleven gember in stukken. Zorg ervoor dat je de gember in grote stukken snijdt, zodat je niet allemaal stukjes gember naar binnen krijgt. Zet vervolgens de waterkoker aan, schenk het water in een kopje en voeg de stukken gember toe. Laat het even een tijdje staan, zodat de gember goed in het water trekt en het water een lekkere gember smaak krijgt. Voor extra smaak kun je ook nog een zakje thee toevoegen, zoals Engelse thee of kamille thee. Als gemberthee iets te bitter naar jouw smaak is dan kun je ook een lepeltje honing toevoegen. Zo heb je een lekker kopje zoete gemberthee.

Andere voordelen van gemberthee

Je gebruikt gemberthee natuurlijk vooral om beter te kunnen slapen, maar gemberthee heeft nog een aantal andere voordelen. Je valt er namelijk vanaf! Natuurlijk zijn gezond eten en voldoende sporten de belangrijkste methodes om af te vallen, maar ook een goede nachtrust is erg belangrijk daarbij. Zo helpt gemberthee niet alleen om makkelijker in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen, ook zorgt gemberthee voor een boost aan je metabolisme en krijgt je immuunsysteem een enorme boost. Zo val je af en maken de antioxidanten je sterker.

Verder vergroot en verbetert thee je concentratievermogen en alertheid tot twee uur, nadat je het hebt gedronken. Dit komt door de aminozuren, antioxidanten en cafeïne in de thee. Ook werken je ogen en oren beter, dus sla de koffie een keer over en zet een kopje thee. Verder bestuderen wetenschappers of thee mogelijk helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat zwarte en groene thee de bloeddruk en cholesterol verlagen, dus drink gemberthee vooral met zwarte of groene thee om niet alleen een betere nachtrust te krijgen, maar ook om klachten te voorkomen.