Parasomnia is een aandoening die gekenmerkt wordt door abnormale verschijnselen of gedragingen tijdens de slaap. Voldoende uren slaap op regelmatige tijdstippen maakt dat de parasomnia zich minder vaak zal voordoen. In sommige ernstige gevallen zal de arts medicatie voorschrijven.

Slaapwandelen

Dit komt meestal in de eerste helft van de nacht voor. Tot de leeftijd van +/- 12 jaar is slaapwandelen een goedaardige stoornis die spontaan verdwijnt. Maar op volwassen leeftijd kan het veroorzaakt worden door stress of slaaptekort. Een slaapwandelaar herinnert zich zijn nachtelijke wandeling niet.

Ritmische bewegingsstoornissen

Hoofdbonken en het wentelen van het lichaam, vooral bij het inslapen. Deze symptomen komen vooral voor bij jonge kinderen en verdwijnen spontaan.

Tandenknarsen

Bij nachtelijk tandenknarsen of bruxisme maken de kaken malende bewegingen en worden de tanden krachtig over mekaar geschuurd. Bij ongeveer vijf procent van de bevolking wordt tandenknarsen een chronisch iets. Stress is de belangrijkste oorzaak. Relaxatie-oefeningen kunnen een uitkomst bieden, maar er bestaan ook speciale beugels die je kan laten maken bij je tandarts.

Nachtelijke angstaanvallen

Nachtelijke angstaanvallen treden bijna uitsluitend (uitzonderlijk ook bij volwassenen) op bij kinderen en doen zich meestal voor in het eerste helft van de nacht. Meestal reageert de slaper niet als hij of zij wordt aangesproken en herinnert hij of zij zich de volgende dag niets van het voorval.

Nachtmerries

In tegenstelling tot paniekaanvallen, komen nachtmerries (akelige dromen) eerder in de tweede helft van de nacht voor.

Praten in de slaap

Dit komt regelmatig voor en is niet storend voor de slaper (wel vaak voor de partner).

Slaapstuipen

Deze onschuldige en meest frequent voorkomende vorm van parasomnia doet zich ook op volwassen leeftijd voor. De slaapstuip is een plotse lichaamsbeweging die zich voordoet vlak voor of tijdens het inslapen. Vaak gaat een slaapstuip gepaard met het gevoel in een put te vallen. Zo’n spierschok is gewoon een teken dat we ons ontspannen en ons klaarmaken om te slapen en dus niets om u zorgen over te maken.

R.E.M.-related behavioral disorder

Dit is een ernstige vorm van parasomnia maar komt gelukkig erg zelden voor. De R.E.M.-related behavioral disorder treedt op tijdens de R.E.M.-slaap. Hierbij hebben mensen heel levendige dromen waarin ze aangevallen worden. Ze reageren hierop met vaak heel agressieve bewegingen, waarbij ze zichzelf en/of de bedpartner kunnen kwetsen. Deze aandoening wordt het meest vastgesteld bij mannen van middelbare of oudere leeftijd. De R.E.M.-related behavioral disorder kan doorgaans gedeeltelijk behandeld worden met specifieke medicatie. Mocht uzelf of uw partner hier aan lijden, gelieve contact op te nemen met uw arts.