Je zou denken dat wanneer je slaapt, je niet actief bezig bent. Dat is ook zo, maar toch verbrand je calorieën. Proportioneel zijn het er natuurlijk niet zo veel als tijdens een intensieve sportsessie maar als je een hele nacht slaapt, heb je in totaliteit flink wat calorieën verbrand. Het is ook daarom dat, wanneer je gewicht probeert te verliezen, je van je voedingsdeskundige zult vernemen dat voldoende uren per nacht slapen cruciaal is.

Hoeveel calorieën je nu precies verbrandt tijdens het slapen, is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt van persoon tot persoon af en heeft voornamelijk te maken met je gewicht. Gemiddeld verbrand je zo’n 0,9 calorieën per kilogram, per uur. Doe dan even het rekensommetje voor iemand die 80 kilo weegt. Jawel, 72 calorieën per uur! De aanbevolen ideale slaapduur bedraagt acht uur. Als je dus een lucky bastard bent, die de volle acht uren haalt, dan zou je 572 calorieën verbranden (als je dus 80 kilo weegt). Niet slecht, toch? Dat is meer dan bij drie kwartier hardlopen.

Nog meer calorieën verbranden?

Nu denk je allicht: calorieën verbranden tijdens mijn favoriete bezigheid, hier moet ik gebruik van maken. Wat als ik je zou vertellen dat je je calorieverbruik nog meer kunt boosten? Hier zijn enkele tips die je zullen helpen om het maximale aantal calorieën te verbranden tijdens je slaap.

Zet de verwarming uit

Je ouders hebben je misschien verteld dat het slecht is om te slapen met de verwarming op de hoogte stand. Of ze je dit vertelden omdat ze er echt van overtuigd waren dat slapen met de verwarming op volle toeren ongezond is, of omdat ze de energierekening aan het einde van de maand in de bus kregen, dat laten we in het midden. Wat de reden ook is, we kunnen je vertellen dat je ouders gelijk hadden. Slapen met de verwarming aan zorgt ervoor dat de lucht in je slaapkamer droog wordt. Door het gebrek aan luchtvochtigheid, zal je minder snel inslapen en bovendien ook minder diep slapen. Daarnaast zal je merken dat je ontwaakt met een droge keel, waardoor je je ziek en moe voelt.

Slapen in een te warme en droge kamer heeft ook invloed op je calorieverbruik. Als je kamer koel is, moet je lichaam harder werken om zichzelf op temperatuur te houden. En harder werkt staat natuurlijk gelijk aan meer calorieën verbranden.

Sla je sportsessie niet over

Drukke dag gehad op het werk? Geneigd om die geplande sportsessie af te zeggen? Probeer even door te bijten en motiveer jezelf om toch te sporten. Ook al begin je er misschien met tegenzin aan, je zult merken dat je na vijf minuten van je workout al vergeten bent dat je eigenlijk geen zin had. Sporten zorgt er niet alleen voor dat je je gelukkiger voelt, het stimuleert ook je calorieverbruik tijdens je slaap. Hoe meer spieren je ontwikkelt, hoe meer calorieën je zult verbranden, ook ’s nachts. Vergeet echter niet om ook spierverstevigende oefeningen te doen en je niet enkel te focussen op cardio. De best workout is een combinatie van de twee.

Bye bye, nachtlampje!

Ligt je smartphone naast je in bed of slaap je met een nachtlampje aan? Dan zullen we je moeten teleurstellen. Je slaapt het diepst, snelst én verbrandt het meeste calorieën als het pikdonker is in je slaapkamer. Kies voor donkere, dikke gordijnen en leg berg je mobiele apparaten op. Zo maximaliseer je gegarandeerd je calorieverbruik.

Slaap voldoende

Welk gezondheidskwaaltje je ook hebt, de oplossing is bijna altijd: voldoende rust nemen. Om af te vallen of op gewicht te blijven, is dat niet anders. Tijdens je slaap, maakt je lichaam verschillende hormonen aan. Eén daarvan is leptine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt. Slaap je onvoldoende, dan zal je de aanmaak van leptine blokkeren en merken dat je doorheen de dag meer honger hebt en daardoor meer zult eten.

Te weinig slapen heeft vaak te maken met te laat onder de wol kruipen. Omdat je zo lang wakker bent, heb je meer tijd om te eten. Je hersenen zijn nog actief en zullen aangeven dat ze voedingsstoffen nodig hebben. Kies dus bewust voor zeven à acht uur slaap per nacht. Als je dit in het begin probeert, zal je niet onmiddellijk in slaap vallen maar je zult zien dat je lichaam zich heel snel aan een nieuw slaappatroon aanpast.

Wees streng voor jezelf: hou je aan je slaappatroon

Ben jij iemand die de ene dag keurig op tijd naar bed gaat en de andere dag opblijft tot in de vroeger uurtjes? Dit komt je gezondheid en calorieverbruik alvast niet ten goede. Je lichaam houdt van structuur en regelmaat. Een wisselend slaappatroon werkt onverwachte eetbuiten in de hand en zorgt ervoor dat je je overdag moe voelt en geen zin meer hebt om te sporten. Bepaal voor jezelf hoeveel uren slaap jij nodig hebt. Als je weet hoe laat je elke dag opstaat, kan je berekenen hoe laat je precies moet gaan slapen om je slaapdoel te bereiken. Laat je niet verleiden om toch later wakker te blijven omdat je koste wat kost nog die aflevering van je favoriete serie wilt zien. Wees streng voor jezelf en hou je aan je slaappatroon. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Je hebt je calorieverbruik tijdens je slaap deels zelf in de hand. Maak er dus het beste van: zorg voor een pikdonkere kamer, sport overdag, draai de verwarming uit en stel slaapdoelen voor jezelf. Succes gegarandeerd!