Er zijn heel veel factoren die jouw nachtrust kunnen beïnvloeden of verstoren. De meest duidelijke en invloedrijke factor is misschien wel je partner die naast je ligt te knorren. Je ligt al zo lang wakker, lijkt eindelijk in slaap te vallen en wordt plots gestoord door je partner die helse snurkgeluiden maakt. Je ziet de kans op in slaap raken, verdwijnen als sneeuw voor de zon. En net omdat je zo hard gefocust bent op het geluid dat je partner maakt én op de drang om in slaap te vallen, zal je nog minder snel indommelen.

Geen zorgen, het is niet omdat je een snurkende partner hebt, dat je jouw behoefte aan een goede nachtrust moet opbergen. Er zijn oplossingen. Nee, je hoeft niet van partner te veranderen om eindelijk weer te genieten van een deugddoende nachtrust. We vertellen je er graag meer over zodat je binnenkort weer slaapt als een roosje.

Je zal allicht al verschillende dingen hebben geprobeerd om je partner stil te krijgen ’s nachts. Hem of haar een flinke duw geven in de hoop dat de hint duidelijk is, bijvoorbeeld.

Jammer genoeg is dit slechts een kortetermijnoplossing. Je partner zal misschien opschrikken en enkele minuten geluidloos verder slapen, maar de kans is groot dat jij dan zelf nog niet in slaap bent gevallen en je je een ongeluk schrikt bij het eerstvolgende snurkgeluid. Buiten het feit dat deze methode niet effectief is, is het bovendien ook zeer vervelend voor je partner om op deze manier gewekt te worden of gestoord te worden in zijn of haar nachtrust. We snappen dat slapen naast een ronkende partner ontzettend vervelend is, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit buiten zijn of haar wil om gebeurt. Snurkers zijn zich vaak niet eens bewust van de geluiden die ze maken en in welke mate dit jou affecteert. Snurken verstoort immers vaak ook de nachtrust van de snurker zelf. Mensen die snurken, slapen minder vast en worden vaak ook wakker van hun eigen gesnurk. Het is dus voor beide partijen nuttig om op zoek te gaan naar een oplossing. Een oplossing die jullie allebei op lange termijn ten goede komt.

Praat erover

De eerste stap is, zoals bij de meeste problemen: erover praten. Praat met je partner en leg hem/haar uit dat je lijdt onder zijn/haar gesnurk. Als je slecht slaapt, zal je je niet alleen moe voelen, het heeft ook invloed op je humeur en je algemene gezondheid. Je zal merken dat je minder goed presteert op het werk, prikkelbaar bent en sneller ziek wordt. Als je partner met je inzit, zal hij/zij inzien dat het noodzakelijk is om te zoeken naar een oplossing.

Drink geen alcohol voor het slapengaan

Zorg ervoor dat het gesprek niet alleen om jou draait. Geef ook aan dat je bezorgd bent over je partner. Vaak heeft het gesnurk een achterliggende reden. Je kunt het probleem slechts oplossen als je de oorzaak achterhaalt. De uitkomst is misschien voordehandliggender dan je denkt. Vaak kan een kleine aanpassing wonderen doen. Lust je partner wel een glaasje alcohol voor het slapengaan? Dit kan het snurken in de hand werken. Hoe meer alcohol in je bloed, hoe meer je spieren verslappen. Ook de spieren van je tong en je mond zullen minder goed werken, waardoor je snurkgeluiden produceert. Dat glaasje voor het slapengaan afslaan, zou de oplossing kunnen zijn. Het is een kleine geste van je partner naar jou toe, die wonderen kan doen.

Een gezond gewicht is de sleutel

Helaas is niet altijd zo eenvoudig. Het snurken kan ook te maken hebben met je gewicht. Vooral als je een stevige nek en kin hebt, ben je geneigd (meer) te snurken. Vet dat zich rond de nek opstapelt, maakt de keel smaller en smaller, waardoor de lucht niet meer op een natuurlijke manier naar buiten wordt gevoerd. Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben: een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen en slaapapneu. Bij slaapapneu stop je gedurende enkele seconden met ademen, stokt je adem en maak je snurkgeluiden. Personen die kampen met slaapapneu, krijgen vroeg of laat te maken met concentratieproblemen en geheugenverlies. De snurkgeluiden zijn dus eigenlijk nog het minst gevaarlijke gevolg van zwaarlijvigheid. Niet onbelangrijk dus, om je partner te wijzen op het grotere plaatje. Door enkele kilo’s te verliezen, zullen de gezondheidsproblemen van je partner drastisch verminderen. Bovendien is er ook een grote kans dat het snurken op die manier verleden tijd wordt.

You’re in this together

Heeft je partner een gezond gewicht en consumeert hij/zij geen alcohol voor hij/zij bij je in bed kruipt? Dan moeten jullie samen op zoek gaan naar andere hulpmiddelen. Er wordt al decennialang onderzoek gevoerd naar waarom mensen snurken en hoe dit verholpen kan worden. Je zult op het internet veel hulpmiddeltjes of instrumenten terugvinden, die beloven komaf te maken met het snurken. Echter werkt niet elk instrument voor elke persoon. Het is een kwestie van samen zoeken en uitproberen welk middel het effectiefst is voor je partner.

De anti-snurkbeugel

Een wondermiddel om snurken tegen te gaan is de anti-snurkbeugel. Omdat er tijdens het snurken een blokkade van de ademhaling plaatsvindt, moet je een manier vinden om de lucht alsnog naar buiten te voeren. Een anti-snurkbeugel is een soort mondstuk dat je inbrengt vlak voor het slapengaan. De beugel duwt de onderkaak lichtjes naar voren, waardoor de keelholte vrij wordt gemaakt. De lucht kan weer vrij circuleren en er zullen geen snurkgeluiden meer te horen zijn. Je kan anti-snurkbeugels online kopen, maar het is aangeraden om er één aan te schaffen die je op maat kunt maken en makkelijk kunt aanpassen. De meest populaire anti-snurkbeugel is de Mr. Anti Snurk. Je haalt hem voor €27,95 in huis. Is dit toch niet jouw go-to oplossing? Dan heb je het gelukkig op een goedkope manier kunnen testen.

Neusspray

Niet vrij kunnen ademen door de neus, is één van de meest courante oorzaken van snurken. Veel snurkers proberen dan adem te halen via de mond, wat snurkgeluiden teweeg brengt. Of je niet vrij kunt ademen omdat je gewoon verkouden bent of omdat je een te smalle neusdoorgang hebt, een goede neusspray kan je helpen. Er zijn veel neussprays op de markt, speciaal ontworpen om snurken tegen te gaan. De neusspray zal de neusholtes openmaken, waardoor je meer lucht binnenkrijgt en zonder problemen door je neus kunt ademen tijdens het slapen.

Slaapendoscopie

Heb je veel dingen geprobeerd om komaf te maken met het snurken? Als het maar niet wilt lukken en je ook geen idee hebt van de oorzaak ervan, dan kan je een slaapendoscopie laten uitvoeren. Bij een slaapendoscopie, zal een professionele arts op zoek gaan naar de oorzaak van je probleem. Een dokter staat natuurlijk niet elke nacht naast je bed om te kijken hoe je slaapt. In plaats daarvan, wordt je opgenomen in het ziekenhuis, waar je via een infuus in slaap gebracht wordt. Terwijl je slaapt, zal de arts je observeren en letten op verschillende factoren zoals het geluid dat je maakt, je ademhaling of hoe je je mond beweegt. De arts zal zijn bevindingen noteren en tijdens een vervolgafspraak zal je ontdekken wat de aanleiding van het snurken is en wat welke stappen je vervolgens moet ondernemen om jou én je partner weer rust te gunnen.

Geef niet op

Weet dat stoppen met snurken heus niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Er zijn genoeg remedies die je kunnen helpen om je nachten weer aangenaam te maken. Het allerbelangrijkste is communicatie en geduld. Praat met je partner, toon begrip en ga samen op zoek naar de beste oplossing. Ben je ten einde raad? Geef niet op en laat je professioneel begeleiden. Je zal zien dat je er vroeg of laat samen uitkomt.