Op deze website kan je verschillende middeltjes terugvinden die je helpen de slaap (sneller) te vatten. De ene manier zal je wat bekender in de oren klinken als de andere. Zo zou je bijvoorbeeld ook beter slapen van een glaasje tomatensap voor het slapengaan. Tomatensap? Ja, echt waar. Of dat nu daadwerkelijk zijn vruchten afwerpt, dat lees je hier.
Er zijn allerlei voedingswaren die positief of negatief bijdragen aan je nachtrust. Zo is het algemeen bekend dat je best geen alcohol of vette etenswaren consumeert voor het slapengaan. Ze zorgen ervoor dat je minder diep slaapt en moeite zult hebben om in slapen te geraken. Aan de andere kant staan de voedingswaren die je nachtrust juist positief beïnvloeden. Eén daarvan is tomaten. En dat is niet zonder reden.
Slaperig door melatonine
Tomaten zijn rijk aan tryptofaan, een aminozuur dat in het lichaam wordt omgezet in melatonine. Dit doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Melatonine is een hormoon dat je slaapcyclus beïnvloedt. Het wordt aangemaakt in de hersenen (in de pijnappelklier) en zorgt ervoor dat je je op bepaalde ogenblikken van de dag of avond slaperig begint te voelen. Bij een persoon met een normale slaapcyclus, begint het melatonine niveau in de hersenen te stijgen tijdens de vroege avond, totdat het tot een hoogtepunt komt. Op dit hoogtepunt zal je voelen dat het tijd is om onder de wol te kruipen.
Je zogenaamde melatoninespiegel kan beïnvloed worden door externe factoren. Zodra je hersenen blootgesteld worden aan zonlicht, zal het melatonine niveau in je lichaam dalen. Bovendien maken volwassenen veel minder melatonine aan dan kinderen. Dat is ook de reden dat jonge kinderen veel meer slaap nodig hebben en best al zo vroeg mogelijk in de avond naar bed gaan.
Melatonine supplementen, een goed idee?
Dat je als volwassene minder melatonine aanmaakt, is dus normaal. Maar sommige personen maken mettertijd weinig tot zelfs geen melatonine meer aan. Dit kan je slaapcyclus sterk beïnvloeden en ervoor zorgen dat je ernstige slaapproblemen ontwikkelt. Als je hierdoor hinder ondervindt, kan je er op een alternatieve manier voor zorgen dat je toch nog melatonine binnenkrijgt. Dit kan je enerzijds doen door melatonine supplementen in huis te halen. Die bestaan meestal in de vorm van pillen. Deze pillen zouden de oplossing voor je kunnen betekenen. Al is het wel oppassen geblazen met de bijwerkingen en moet je ervoor zorgen dat je verstandig doseert. Gezondheidsgoeroe en auteur van het bestseller boek Sleep Smarter, haalt aan dat het toedienen van extra dosissen melatonine, je natuurlijke aanmaak van het hormoon beïnvloedt. Hoe meer melatonine je op onnatuurlijke wijze zou toedienen, hoe feller de natuurlijke aanmaak ervan zal afnemen. Net zoals bij elke soort medicatie of bij elk supplement, kan je bij melatoninepillen ook bewerkingen ondervinden. Als je te hoge dosissen inneemt, kan je last hebben van hoofdpijn of nachtmerries. Het zou zelfs kunnen dat je overdag minder gefocust bent en bijvoorbeeld problemen ondervindt bij het autorijden. Daarom is het belangrijk dat je, als je ervoor kiest om je slapeloosheid te bestrijden via melatoninesupplementen, je je heel goed bevraagt bij een arts of apotheker. Zorg dat je precies weet hoe veel je mag innemen en op welke tijdstippen.
Kies voor de natuurlijkste manier
Toch een beetje afgeschrikt door de bijwerkingen van melatonine supplementen? Geen nood, er zijn voldoende alternatieven. Zoals je hierboven al las: tomaten bevatten ook melatonine en kunnen je helpen. Je kan op de klassieke wijze meer tomaten eten tijdens je avondmaal of snacktomaatjes eten juist voor het slapengaan. Of misschien heb je het liever in de vorm van een drankje? Ga dan voor een glaasje tomatensap!
Gezonde bloeddruk en cholesterolwaarden
Tomatensap zal je niet alleen helpen om het inslapen en je slaapkwaliteit te verbeteren. Het biedt tal van andere voordelen. Naast melatonine, bevatten tomaten ook lycopeen. Lycopeen zorgt voor de dieprode kleur van tomaten en andere rode vruchten. Naast een kleurstof is lypoceen ook een gezondheidsbooster. Tomatensap werkt namelijk cholesterol- en bloeddrukverlagend. Het zorgt ervoor dat je LDL-cholesterolwaarden (dus de waarden van het slechte cholesterol) dalen. Een gezond cholesterolgehalte én een gezonde bloeddruk verminderen de kans op hart- en vaatziekten.
Slank met een dagelijks glaasje tomatensap?
Daarnaast zou een dagelijks glas tomatensap ook een prima hulpmiddel zijn bij het afvallen. Drink je gedurende acht weken, elke dag één glas tomatensap, dan zou je buikomvang verkleinen. Dit omdat het de aanmaak van vet rond de buikstreek vertraagt. Het drankje is dus niet enkel aan te raden als je gewicht wilt verliezen, maar ook als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel. Het sap zet de spijsvertering in gang, waardoor je opgezette buik snel zal verdwijnen.
Geen fan van tomaten? Geen zorgen, je hoeft niet tegen je zin een glaasje tomatensap naar binnen te werken om goed te kunnen slapen. Op deze website ontdek je nog tal van andere drankjes en andere voedingsmiddelen die je helpen om in no time in slaap te vallen. Klik op de andere rubrieken en vind jouw go-to slaapmutsje!