Een goede nachtrust is heel belangrijk voor de mens, omdat wij daardoor beter kunnen functioneren. Met een slechte nachtrust ben je de volgende dag niet alleen chagrijnig, maar ook nog eens een heel stuk minder productief. Daarnaast is het ook nog eens heel vervelend om je de hele dag moe te voelen, terwijl je eigenlijk het liefst in bed zou willen liggen. Kortom, goed slapen zorgt ervoor dat we overdag productief en energiek zijn. ’S Avonds sporten is erg slecht voor je nachtrust, omdat je dan slecht in slaap komt. Toch is dit niet altijd te vermijden als je bijvoorbeeld laat op de avond gaat trainen.

Sporten voor het slapen gaan

Voor een goede nachtrust zijn een aantal tips. Een belangrijke daarvan is om niet ’s avonds laat nog te gaan sporten. Want dan zit je nog vol energie en kun je niet in slaap komen. Tijdens het sporten komen namelijk stresshormonen vrij, die je alert en wakker houden. Ook stijgt je lichaamstemperatuur tijdens het sporten en moet je lichaam eerst afkoelen voordat je in slaap kan vallen. Normaal gesproken duurt dit minstens twee uur. Wat betekent dat als je tot elf uur ’s avonds training hebt, je niet eerder dan één uur ’s nachts ligt te slapen. Niet erg bevorderlijk voor de acht uur slaap, die een gemiddeld mens nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Tegensprekende onderzoeken

Toch zijn er ook onderzoeken die het tegenspreken dat je slecht slaapt als je ’s avonds sport. Zo hebben onderzoekers aan de universiteit van Jyväskylä in Finland ontdekt dat door sporten de kwaliteit van de slaap toeneemt en dat sporten juist ideaal is om mentaal te ontspannen. Een goede work-out verlaagt de stress en hoe minder gestresst iemand is, hoe sneller diegene in slaap valt. Het kan door meerdere factoren komen dat iemand na het sporten niet in slaap kan vallen. Bijvoorbeeld door de maaltijd voor het sporten of sportdranken te drinken met cafeïne.

sporten is slecht voor je nachtrust

Een andere studie concludeert dat de kwaliteit van de volledige nachtrust niet slechter was bij mensen die ’s avonds sporten dan mensen die dit niet deden. Sterker nog de mensen die ’s avonds sporten vallen sneller in slaap en slapen daarnaast ook nog eens dieper en langer. Toch bleek uit datzelfde onderzoek dat intensief sporten wel een negatief effect heeft op de nachtrust. Mensen die intensief sporten konden moeilijker in slaap komen en sliepen daarnaast minder lang en diep.

Tips om na het sporten beter in slaap te komen

Of het nou wel of niet slecht is om ’s avonds te sporten er zijn altijd een paar trucjes om beter in slaap te komen. Als je er grip op hebt dan is het beste natuurlijk om helemaal niet te laat te sporten en twee uur voor je op bed gaat te stoppen met trainen. Maar dat is misschien niet altijd mogelijk vanwege verplichtingen. Vermijd daarom om tijdens het sporten cafeïne houdende drankjes te drinken, zoals red bull en sportdrankjes. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je wakker en alert blijft, waardoor het een tijd kan duren voor je in slaap valt. Ook kun je de training of work-out afsluiten met stretchoefeningen. Zo verminder je de intensiteit van de training.

Ontspan en kom tot rust

Verder helpt het als je na het sporten een goede douche neemt of een lekker bad. Zo daalt je lichaamstemperatuur met als effect dat je je slaperig voelt. Warm water ontspant de spieren en daardoor komt ook je geest beter tot rust. Ook het vermijden van maaltijd of proteïne shakes kunnen helpen om ’s avonds beter in slaap te komen. Tot slot is het belangrijk om na het sporten te ontspannen en helemaal tot rust te komen. Vermijd daarom je telefoon, want het licht is niet goed om in slaap te komen. Daarnaast zorgt het voor teveel prikkels. Lees daarom een goed boek, zodat je helemaal ontspant. Veel mensen worden slaperig van het lezen van een boek, dus een ideale manier om goed in slaap te kunnen komen.

Sport niet vlak voor je gaat slapen

Uiteindelijk kun je dus prima ’s avonds sporten, maar moet je dit niet doen vlak voordat je gaat slapen. Er zijn een aantal tips die je kunt opvolgen om beter in slaap te kunnen komen en een betere nachtrust te krijgen. Een goed ritme helpt daarbij, waarbij je iedere avond rond dezelfde tijd op bed gaat. De ene keer om 22:00 uur in bed liggen en de andere keer om 03:00 uur is niet goed voor je slaapritme. Daarnaast kun je beter alle felle apparaten uitschakelen voor je gaat slapen en niet nog even op je telefoon kijken of televisie kijken. Ga een halfuur tot een uur voor je gaat slapen nog even lezen om te ontspannen. Ook is een donkere, stille en koude kamer het beste om in slaap te kunnen komen.