We zouden niet in de 21e eeuw leven als er niet reeds een hele resem digitale hulpmiddelen zouden bestaan om beter te kunnen slapen. Wij vatten er hier een aantal voor je samen.

Slaap lekker

Platform: iOS, Android

Dit is een gratis applicatie ontwikkeld door zorgverzekeraar VGZ voor iedereen die last heeft van slaapproblemen. Slaap Lekker helpt om je slaapproblemen in kaart te brengen. Heb je moeite met in- of doorslapen of problemen met het dag- en nachtritme? De app geeft praktische opdrachten, tips en coaching om je slaapklachten te verminderen. Ook kun je een slaapdagboek bijhouden.

Brainwave Power Nap

Platform: iOS

Het klinkt een beetje science fiction achtig, maar deze app verandert het patroon van je hersengolven door geluid. Eerst worden je hersenen in een staat van ontspanning gebracht, dan in de toestand van slaap, en daarna wordt je weer alert gemaakt waar door je opgefrist wakker wordt. Je kunt de duur van je dutje instellen.

Sleep Talk Recorder

Platform: iOS, Android

Een van de populairste slaap apps. Van het ogenblik. Deze app geeft je naast een mooi overzicht ook nog eens de mogelijkheid om opgenomen geluiden op te slaan en jouw eigen top tien te maken van de meest grappige geluiden die je hebt gemaakt in je slaap. Die geluiden kun je ook met vrienden delen op Facebook en Twitter.

Sleep Pillow Ambiance

Platform: iOS

Deze app heeft een keuze aan natuurlijke geluiden als zachte regen, wind, kabbelende golven, gezang van walvissen. Allemaal geluiden die je laten ontspannen zodat je makkelijk in slaap valt.

SnoreClock

Platform: iOS, Android

SnoreClock is een app die zich puur richt op het in kaart brengen van jouw gesnurk. Elke ochtend krijg je namelijk een klok op je scherm waarop je precies kan zien op welke tijdstippen jij het hardst en het meest hebt gesnurkt. Dit wordt aangevuld met een overzichtelijke grafiek die je nog meer inzicht geeft in jouw nacht en het mogelijk maakt om eenvoudig jouw hardste gesnurk terug te luisteren.

Dream Inducer

Platform: iOS

Deze app werkt ook in op je hersengolven. Het helpt je eerst in slaap te vallen en daarna om dromen op te roepen. Deze app beïnvloedt het patroon van de hersengolven zo dat de REM slaap wordt bevorderd. Tijdens deze fase van de slaap droom je.

Dream Talk Recorder

Platform: iOS

De app neem alle geluiden op die hij ’s nachts hoort. En dat is handig, want zodoende hoor je bij het terugluisteren in hapklare brokken welk lawaai er iedere nacht door je slaapkamer gaat. De bediening is simpel: voor het slapengaan druk je op de startknop, en in de ochtend druk je op de afspeelknop om het terug te luisteren. Ook de geschiedenis wordt bijgehouden, waardoor je na verloop van tijd een mooi overzicht krijgt.

Quit Snoring

Platform: iOS, Android

Quit Snoring – vroeger bekend onder de naam Snoring U – is een zeer gedetailleerde app, waarbij het zeker enige tijd kost om alle functies onder de knie te krijgen. De uitgebreide manier waarop deze alle data presenteert is dan ook ongekend. De app laat in mooie grafiekjes zien op welke moment er ’s nachts het meest gesnurkt is en houdt een uitgebreid logboek bij van alle opnames. Daarnaast zijn er ook enkele handige functies toegevoegd. Zo kan je bijvoorbeeld instellen bij welk ‘snurkvolume’ je gewaarschuwd wilt worden. De telefoon laat dan een alarm afgaan om je te wekken.

Sleep Sounds Recorder

Platform: iOS

Sleep Sound Recorder neemt alle geluiden op tijdens je slaap. Hij neemt alleen op zodra hij hoort dat er geluiden zijn in de slaapkamer. Dit stelt je in staat om de volgende dag eenvoudig alle geluiden even terug te luisteren. Leuke toevoeging is dat deze app ook rustgevende geluiden kan afspelen om je in slaap te brengen, en dat er een ingebouwde wekker aanwezig is. Handig: de app houdt ook bij wanneer je precies in slaap valt en hoe laat je opstaat. Hierdoor krijg je een goed beeld van jouw werkelijke nachtrust.