Het Restless legs-syndroom, rusteloze-benen syndroom of de ziekte van Willis-Ekbom leidt tot bewegingsdrang in de benen die optreedt ’s avonds voor het slapen gaan. De aandoening wordt gekenmerkt door een vervelend gevoel in de benen dat weggaat door beweging. De oorzaak van deze aandoening is niet helemaal gekend, maar het zou om een probleem van de zenuwen gaan.

Resless legs syndrome zou bij ongeveer 1 op 10 volwassenen voorkomen en er lijkt een familiale voorbeschiktheid te zijn.

Soms is de aandoening een gevolg van een onderliggende probleem, zoals ijzertekort, slaap apneu, de ziekte van Parkinson, diabetes, schildklier problemen…

Symptomen
De aandoening wordt gekenmerkt door een sterke drang om benen en armen te bewegen. De bewegingsdrang wordt veroorzaakt door een onaangenaam gevoel in de ledematen. Dit gevoel verdwijnt door beweging. De klachten worden erger in rust (zitten of liggen) en zijn ’s nachts het ergst.

De symptomen zijn niet constant aanwezig en kunnen soms maandenlang verdwijnen om dan terug te keren.

De ziekte mag niet verward worden met periodic limb movement disorder, maar beide aandoeningen komen wel vaak samen voor: 4 op 5 patiënten met restless legs syndrome heeft ook plmd.

Behandeling
Indien er een oorzaak kan gevonden worden voor de ziekte moet deze uiteraard behandeld worden.

Er is geen eenduidige behandeling die bij iedereen werkt. Patiënten zullen vaak moeten testen wat effectief is. Niet-medicamenteuze behandelingen bestaan uit het masseren van de benen, warme baden, het stretchen van de spieren en het vermijden van caffeïne, alcohol en tabak.

Indien de ziekte ernstig genoeg is en niet kan verholpen worden met bovenstaande aanpassingen in de levensstijl, kunnen medicijnen overwogen worden.