Als jij een persoon bent die maar moeilijk de slaap kan vatten en elke avond uren wakker ligt, dan heb je allicht een heleboel wondermiddeltjes geprobeerd. Misschien zelfs middelen die je handenvol geld hebben gekost, maar die niet doen wat ze beloven. Probeer dan eens Kurkuma. Kurkuma, ook bekend als Indiase geelwortel, is een specerij afkomstig van de Curcuma Longa plant.
Kurkuma kan je niet alleen gebruiken om je gerechten meer smaak te geven, het heeft ook een geneeskrachtige werking. De specerij heeft een positieve effect op allerlei factoren zoals de spijtvertering, de gewrichten en de bloedvaten.

Kurkuma stimuleert snelle vetvertering, waardoor je spijsvertering op gang komt en je je minder opgeblazen voelt. Reuma-, artrose- en artritispatiënten zweren vaak ook bij het kruid omdat het pijnstillend werkt. Het houdt de gewrichten soepel en zorgt voor meer beweeglijkheid. Bovendien is het kruid bloedverdunnend, waardoor het een uitstekend middel is tegen bloedklonters.

Niets dan goeds over Kurkuma dus. Wat als we je zouden vertellen dat Kurkuma ook helpt tegen slapeloosheid? Dit in de vorm van thee, Kurkuma-thee. Kurkuma thee wordt ook wel ‘gouden melk’ genoemd, dit omwille van de kleur van het drankje.

Doordat het gele kruid ontstekingsremmend werkt, helpt het ook om je in een rustige state of mind te krijgen voor het slapengaan. Je lichaam en geest komen automatisch tot rust, waardoor je makkelijker in slaap zal vallen. Bovendien heeft Kurkuma ook een positief effect op je humeur. Je zal je relaxter en gelukkiger voelen en minder piekeren. Je hoofd wordt leeg gemaakt en je bent helemaal klaar voor een diepe nachtrust.

Jouw huisgemaakte Kurkuma-thee

Het leuke aan Kurkuma-thee is dat je het zelf kunt bereiden. Je kan natuurlijk ook kant-en-klare zakjes kopen, waar je enkel nog warm water aan moet toevoegen. Meer fan van home-made tea? Haal dan om te beginnen de volgende ingrediënten in huis en bereid je eigen golden milk.

300 ml water
1cm kurkumawortel of 1 theelepel kurkuma poeder
1 theelepel gemberpoeder
Een snufje zwarte peper

Eens je alle ingrediënten bij elkaar hebt gezocht, kan je aan de slag. Binnen het kwartier zal je kunnen proeven van je huisbereide Kurkuma-thee.

De thee klaarmaken is heel eenvoudig. Je brengt het water aan de kook, voegt er de kurkuma, de gember en de zwarte peper aan toe en laat het brouwsel ongeveer tien minuutjes koken. Laat het even afkoelen en klaar is kees. Wil je het wat zoeter maken? Voeg er dan wat honing aan toe.

Kurkuma-latte

Ben je een echte latte-lover? Goed nieuws! Je kan jouw Kurkuma-slaapmutsje ook drinken in de vorm van een latte. Vervang het water gewoon door amandel- of kokosmelk et voilà, klaar om uit te schenken.

Voel je je al slaperig worden? Zet snel een kopje Kurkuma-thee of latte en je bent klaar voor een welverdiende nachtrust.