Slaap is een gratis medicijn om je te wapenen voor de volgende dag. Met voldoende slaap ben je de dag erna veel fitter en productiever dan wanneer je te weinig slaapt. Er zijn allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je beter slaapt. Je kunt thee drinken, je moet felle lichten vlak voor je op bed gaat vermijden, net als zware maaltijden en veel beweging. Maar ook je lichaamstemperatuur is een factor tijdens je slaap. Je lichaamstemperatuur moet laag zijn, zodat het energieverbruik van je lichaam vermindert en je lichaam niet veel energie nodig heeft om op gang te blijven. Maar hoe controleer je je lichaamstemperatuur tijdens je slaap?
Lage lichaamstemperatuur komt door evolutie
De lage lichaamstemperatuur tijdens het slapen is eigenlijk een truc van de evolutie, alle zoogdieren hebben een lage lichaamstemperatuur. In het donker is het moeilijker om voedsel te vinden, dus wordt de temperatuur van je lichaam verlaagd om energieverbruik te beperken. Zo hebben dieren de volgende dag weer energie om op zoek te gaan naar voedsel en verspillen ze die energie niet tijdens het slaap. Hetzelfde geldt voor mensen. Ook mensen hebben tijdens het slapen veel minder energie nodig dan tijdens hun bezigheden. Daarom geldt ook voor mensen dat hun lichaamstemperatuur laag is tijdens het slapen om het energieverbruik te verminderen. Als je een hoge lichaamstemperatuur hebt ’s nachts dan denkt je lichaam dat het overdag is en kun je dus moeilijk in slaap vallen.
Effecten van de jaargetijden op je slaap
Mensen slapen in de herfst en winter langer dan in de lente en de zomer. In de herfst en winter is het vroeg donker en laat licht. Ook is de temperatuur koeler in deze maanden, waardoor je lichaam een hogere slaapneiging heeft. Bij een hoge lichaamstemperatuur worden mensen namelijk actief, terwijl ze met een lage lichaamstemperatuur ontspannen. Daarom slapen mensen in de lente en zomer, wanneer de dagen lang en licht zijn, juist minder. De warmte heeft invloed op de temperatuur van het lichaam, waardoor mensen actiever zijn en minder snel moe zijn. Een truc om tijdens lange en lichte dagen toch genoeg slaap te krijgen is door verduisteringsgordijnen aan te schaffen. Zo creëer je een donkere kamer.
Twee manieren voor een lage lichaamstemperatuur
Het lichaam verlaagt je temperatuur ’s nachts tijdens je slaap dus. Dat gebeurt op twee manieren. Dit kan door een verhoogde bloedstroom vlakbij de huid, zodat je bloed afkoelt. Maar als je lichaamstemperatuur te hoog is dan is transpireren de enige mogelijkheid om de temperatuur naar beneden te brengen. Maar bij transpireren gebruikt je lichaam veel energie, waardoor je lichaam niet kan ontspannen en kalmeren. Het is dus van belang om je lichaamstemperatuur te reguleren.
Controleer je lichaamstemperatuur
Gedurende de dag schommelt je lichaamstemperatuur tussen de 35,5 en de 38,5 graden Celsius. Als je slaapt dan beweegt je lichaamstemperatuur in zogeheten golfbewegingen. Als je slecht slaapt dan blijft je lichaamstemperatuur in pieken hangen en blijft het dus hoog. Mensen met slaapproblemen hebben vaak al een te hoge lichaamstemperatuur voordat ze gaan slapen. Tussen negen uur en twaalf uur ’s avonds is de gemiddelde temperatuur van je lichaam ongeveer 37 graden. ‘S nachts koelt je lichaamstemperatuur af naar 35 á 36 graden. Controleer als je slecht slaapt een aantal dagen voor het slapen gaan je lichaamstemperatuur.
De temperatuur van je slaapkamer
Om je lichaamstemperatuur goed te kunnen regelen is de temperatuur van je slaapkamer van groot belang. In een warme slaapkamer kan je lijf minder goed de warmte kwijt en kom je daardoor moeilijker in slaap. Een koele kamer is dus beter voor je lichaam. De ideale temperatuur in je slaapkamer is gemiddeld tussen de zestien en achttien graden Celsius. Zet daarom een deur of een raam open om de temperatuur af te laten koelen en zet de verwarming uit. In de zomer werkt het vaak niet om een raam open te zetten als het buiten nog warmer is dan binnen. In dat geval is het aanschaffen van een airco of ventilator een goed idee om je kamer te koelen. Op die manier kan je lichaam de warmte goed kwijt en val je makkelijker in slaap.
Warme handen en voeten en een koel hoofd
Afkoeling van je lichaam vindt voornamelijk plaats via het hoofd, maar ook in mindere mate via je handen voeten. Een koel hoofd kan je slaap goed bevorderen en zorgt vooral voor een positief effect tijdens de diepe slaap. Maar het is vooral ook heel belangrijk om in slaap te komen. Daarvoor zijn warme handen en voeten erg belangrijk. Warm daarom je handen en voeten op voor je op bed gaat of in ieder geval voor je gaat slapen, zodat je niet heel lang wakker ligt. Kruip daarvoor dicht tegen je partner aan of gebruik een kruik. Door de warmte verwijden je bloedvaten en kan lichaamswarmte makkelijker worden afgevoerd. Zo zorg je ervoor dat je makkelijker in slaap kunt komen.