Er zijn veel oorzaken voor het slecht slapen, terwijl slapen heel belangrijk is voor de mens. Het zorgt ervoor dat je productiever bent, je beter kunt concentreren en je beter dingen kunt onthouden. Een aantal oorzaken die slecht slapen kunnen veroorzaken, zijn slechte leefgewoonten, een te hoge lichaamstemperatuur, een slecht ritme en nog veel meer. Er wordt ook weleens gezegd dat een volle maan ervoor zorgt dat je slechter gaat slapen. Maar klopt dit wel? Waar komt dit fenomeen vandaan en hoe voorkom je dat je hierdoor slechter gaat slapen?

Slechter slapen tijdens volle maan

Meerdere onderzoekers hebben al onderzocht of je slechter gaat slapen bij een volle maan. In juni 2013 deed een groep Zwitserse wetenschappers aan de Universiteit van Basel onderzoek naar slaappatronen en vergeleken hun resultaten later met de maankalender. Uiteindelijk bleek uit dat onderzoek dat proefpersonen rond een volle maan er vijf minuten langer over deden om in slaap te vallen. Daarnaast maakten ze minder melatonine aan, het hormoon dat het slaap-waakritme regelt. In 2014 deden Zweedse wetenschappers een soortgelijk onderzoek, waarbij ze 47 proefpersonen een paar nachten lieten doorbrengen in een kamer zonder ramen. Zo voorkwamen ze dat licht invloed had. Uiteindelijk bleek uit hun onderzoek dat proefpersonen gemiddeld twintig minuten korter slapen tijdens volle maan. Toch duurde de REM-slaap van deze proefpersonen gemiddeld dertig minuten langer.

Onderzoeken zonder effect van de volle maan

Het NRC is kritisch op het eerstgenoemde onderzoek uit 2013. De krant schrijft dat vooral ouderen tijdens deze onderzoeken zijn getest, terwijl ouderen sowieso meer moeite hebben om in slaap te vallen. Daarnaast was het onderzoek niet bedoeld om het effect van de volle maan te testen en was het onderzoek daarom niet goed ingericht. Ook waren er maar 33 personen, die meededen aan het onderzoek. Verder zijn er ook onderzoeken die juist geen verband vonden tussen de stand van de maan en hoe we slapen. Het Max Planck Institute vergeleek tijdens hun onderzoek van ruim duizend proefpersonen de nachten met elkaar en bekeek dit met de maanstand. Daarnaast wezen zij erop dat andere onderzoeken zonder meetapparatuur (bijv een hersenscan) zijn verricht. Ook het onderzoek van het Nijmeegse Donders Instituut vond geen bewijs voor slecht slapen bij volle maan. Ten slotte meldde neurowetenschapper Martin Dresler dat tegenover elk gepubliceerd onderzoek met positief onderzoek er negentien onderzoeken met negatief verband niet gepubliceerd werden.

Energie en emoties tijdens volle maan

Toch zijn er genoeg mensen die wel geloven dat je slechter slaapt tijdens volle maan. Zo heb je twee dagen vóór en twee dagen na de volle maan een actieve fase waarin je energiek bent en alle emoties naar boven komen. Dit kan verwarrend zijn als je niet weet dat de volle maan hier invloed op heeft. Dat heeft als gevolg dat mensen slechter slapen, intens dromen, onrustig slapen of slaapwandelen. Door de slechte nachtrust zijn mensen overdag emotioneel en prikkelbaar. Daarom is het goed om slim om te gaan met deze dagen rond volle maan, zodat je een goede nachtrust hebt en daardoor fit en energiek op staat de volgende ochtend.

Tips om beter te slapen tijdens volle maan

Ontspanning en rust is heel belangrijk om in slaap te kunnen komen. Ga daarom tijdens volle maan op tijd naar bed, zodat je niet meteen hoeft te slapen om voldoende slaap te pakken. Lees bijvoorbeeld eerst een boek om goed te ontspannen of doe een yoga-oefening of ademhalingsoefeningen. Ook slaapmeditatie kan helpen om sneller in slaap te komen en het kalmeert je geest. De volle maan versterkt, dus kan het je meditatie ook intenser maken. Kies een meditatie die past bij jou, zodat je optimaal ontspant.

Verbruik je energie en schrijf van je af

Een andere manier om beter te kunnen slapen is om al je energie van de volle maan al overdag te verbruiken. Dus beweeg veel en werk hard. Op die manier raak je je energie goed kwijt en kun je ontspannen op bed. Ga vooral veel naar buiten om je zoveel mogelijk aan het daglicht bloot te stellen. Hoe meer daglicht, hoe beter je ’s avonds slaapt. Als je je onrustig voelt dan is het goed om je hierin te berusten en het over je heen te laten komen. Een manier om je versterkte emoties tijdens volle maan kwijt te raken is door je emoties op te schrijven. Houd een boekje bij en beschrijf wat je voelt. Schrijf de negatieve gevoelens van je af en ga na waar je dankbaar voor bent en wat er allemaal goed ging vandaag. Op die manier zorg je voor een positieve mindset en val je sneller in slaap.

Spiritualiteit van de volle maan

Voor de spirituele mensen onder ons is het nemen van een maanbad ook een manier om beter met de volle maan om te gaan. Je gaat in het licht van de volle maan staan, waardoor het voelt alsof je in een rustgevend bad staat. Alleen komt er bij dit bad geen water aan te pas. Dompel je onder in het licht en ervaar de holistische en helende eigenschappen, die de volle maan bezit. Maak bijvoorbeeld een wandeling in het schitterende licht van de volle maan. Je zult merken dat het bad je negativiteit wegneemt en er frisheid en vernieuwing voor terug geeft. Om nog een stap verder te gaan pak je een slaapzak en val je in slaap onder de fonkelende sterren en de gloeiende volle maan.