Slapen is noodzakelijk om goed te kunnen functioneren. Als je slecht slaapt kan het een aantal vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het gebeuren dat je de volgende dag een slechte concentratie hebt of veel dingen vergeet. Maar het is ook mogelijk om de volgende dag wakker te worden met een droge mond of met migraine. Vooral migraine is een vervelend gevolg van slecht slapen. Je kan hoofdpijn krijgen als je teveel slaapt, te weinig slaapt of uitslaapt. Het kan voorkomen dat je ’s nachts wakker wordt van de hoofdpijn, maar voor veel mensen geldt ook dat ze juist wakker worden met hoofdpijn. Hoe komt dit en het belangrijkste, hoe kun je dit voorkomen?

Hoofdpijn door slaapproblemen

Wakker worden met hoofdpijn is helaas niet ongewoon. Een op de dertien mensen heeft weleens last gehad van hoofdpijn bij het opstaan. Vooral slaapproblemen veroorzaken deze migraine tijdens het wakker worden. Zo komt hoofdpijn bij het opstaan twee tot acht keer zo vaak voor bij mensen die last hebben van slaapproblemen. Zo hebben veel mensen met een slaapstoornis last van slapeloosheid, waarbij ze moeite hebben om in slaap te vallen, veel wakker worden ’s nachts of heel onrustig slapen. Dit slaapgebrek leidt vaak tot hoofdpijn of migraine in de ochtend. Maar er zijn nog veel meer oorzaken die deze hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Migraine, angst en depressies en slaapapneu

Er zijn mensen met migraine, die vaak een aanval hebben tussen vier uur ’s nachts en negen uur ’s ochtends. Mensen met migraine hebben vaak last van kloppende hoofdpijn aan één kant van het hoofd en kunnen ook misselijk of overgevoelig voor licht, geluid en geuren zijn. Daarnaast kunnen angst en depressie niet alleen psychische klachten veroorzaken, maar ook lichamelijke zoals ochtendhoofdpijn. Verder kan slaapapneu er ook voor zorgen dat je ’s ochtends wakker wordt met hoofdpijn. Bij slaapapneu stop je regelmatig met ademen tijdens je slaap. Hierdoor ontstaat zuurstoftekort dat hoofdpijn veroorzaakt. Ga met slaapapneu vooral naar de dokter en laat je hiervoor behandelen.

Andere oorzaken van ochtendhoofdpijn

Als je ’s nachts tandenknarst dan kan de spanning in je kaakspieren tot hoofdpijn leiden. Maar ook je slaaphouding kan een oorzaak zijn van ochtendhoofdpijn. Ook als je diabetes hebt dan kun je wakker worden met hoofdpijn, doordat je bloedsuikerspiegel te laag wordt. Ook medicatie, alcohol en cafeïne kunnen migraine in de ochtend veroorzaken. Verder kun je ook een griepvirus onder de leden hebben, waardoor je in de ochtend last kan krijgen van hoofdpijn. Ten slotte zorgt een slecht geventileerde kamer ook voor hoofdpijn, doordat je te weinig zuurstof krijgt.

Tips om hoofdpijn te voorkomen

Hoofdpijn na het opstaan is in veel gevallen te voorkomen. Zo kan regelmatig sporten en bewegen al helpen om dit te voorkomen. Door regelmatig te bewegen slaap je sneller en dieper. Maar doe dit vooral niet vlak voor je gaat slapen, want dan kan het voorkomen dat je moeilijk in slaap komt. Bouw daarnaast ook op, want als je uit het niets intensief gaat sporten dan kan het juist hoofdpijn veroorzaken. Verminder ook je alcohol en koffie inname om beter te kunnen slapen. Drink het ook vooral niet voor het slapen gaan, zodat je voorkomt dat je slecht inslaapt. Ook stress is een van de veroorzakers van hoofdpijn, dus doe vooral ontspanningstechnieken voor je gaat slapen, zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Zorg ten slotte voor een goed geventileerde slaapkamer door je raam op een kier te zetten. Zo voorkom je zuurstoftekort en dus hoofdpijn.

Andere tips om hoofdpijn te voorkomen

Als je wel goed slaapt, maar toch wakker wordt met hoofdpijn in de ochtend dan zijn er een aantal andere tips die je kunnen helpen om dit te voorkomen. Gespannen nekspieren door een verkeerde houding kunnen hoofdpijn veroorzaken. Zorg daarom voor een betere lighouding en schaf bijvoorbeeld een nieuw kussen aan. Als je hoofdpijn veroorzaakt wordt door een lage bloedsuikerspiegel dan doet een lichte maaltijd, zoals een bord ontbijtgranen, voor het slapen gaan wonderen. Ook genoeg drinken op een dag kan hoofdpijn voorkomen. Verder kan overgewicht een oorzaak zijn voor hoofdpijn, doordat mensen met overgewicht vaker last hebben van slaapstoornissen als slaapapneu en snurken. Ten slotte kan een opbeetplaatje tandenknarsen voorkomen en daarmee ook hoofdpijn. Volg als je last hebt van slapeloosheid een slaaptraining of slaapcursus.

Raadpleeg de dokter

Als bovenstaande tips niet helpen en je nog steeds last hebt van ochtendhoofdpijn dan kan het tijd zijn om de dokter te raadplegen. Als je last hebt van plotselinge en hevige hoofdpijn, op ongebruikelijke tijden wakker wordt van hoofdpijn of als de hoofdpijn langzamerhand erger wordt of van patroon verandert dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Ook bij hoofdletsel of als je hoofdpijn gepaard gaat met misselijkheid, koorts, een tintelend of doof gevoel in een lichaamsdeel, moeite met praten of verwardheid moet je zo snel mogelijk naar de huisarts toe. Verder kan een huisarts ook helpen bij angsten of depressie en slaapapneu.