Lekker slapen vindt iedereen fijn en je wordt ook nog eens met een goed humeur wakker. Maar als je iedere keer nadat je wakker wordt, last hebt van buikpijn dan is het ineens een stuk minder fijn. Vaak gaat het ook nog gepaard met vervelende zaken als diarree, zweten en krampen. Buikpijn na het wakker worden kan meerdere oorzaken hebben. Hoewel de meeste mensen meteen bij ochtendmisselijkheid denken aan zwangere vrouwen, hoef je niet in verwachting te zijn om in de ochtenduren last te hebben van je buik. Maar waar komt de buikpijn in de ochtend vandaan en nog belangrijker, hoe kom je er weer van af?
Zorg voor een goede nachtrust
De meest voor de hand liggende oorzaak van buikpijn in de ochtend is zwangerschap, dus kan het handig zijn om dat eerst te controleren als dit een mogelijkheid kan zijn. Buikpijn bij het wakker worden kan ook komen door vermoeidheid en slaapproblemen. Als je slaapritme is verstoord dan kan je endocrien systeem van slag raken en kan dat in sommige gevallen leiden tot buikpijn. Ook slapeloosheid en andere slaapproblemen kunnen deze buikpijn veroorzaken. Zorg daarom dat je goed slaapt. Het kan zijn dat hiermee ook je zeurende pijnklachten verdwijnen.
Eet voldoende en voorkom maagzuur
Als je vroeg hebt gegeten, voordat je naar bed bent gegaan dan is het mogelijk dat je meer dan twaalf uur niets hebt gegeten. Dat zorgt voor een lage bloedsuikerspiegel en leidt uiteindelijk tot een zwak, duizelig en misselijk gevoel. Het overslaan van het ontbijt kan in dat geval je buikpuin zelfs verergeren. Dus zorg dat er niet meer dan twaalf uur tussen je avondeten en het ontwaken zit. Of tussen de snacks en het ontwaken als je na het avondeten toch nog honger hebt gekregen. Ook brandend maagzuur kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je buik. De ingang naar je buik sluit in dat geval niet goed, nadat je iets hebt gegeten of gedronken, waardoor maagzuur naar je slokdarm en keel ontsnapt. Brandend maagzuur is ’s ochtends het ergst, omdat het dan al een tijd geleden is dat je hebt gegeten. Doordat je ’s nachts plat ligt slik je minder vaak tijdens het slapen en kan je last krijgen van maagzuur.
Angst, stress, verkoudheid en een slecht eetpatroon
Ook angst en stress kunnen buikpijn veroorzaken. Als je wakker wordt met buikpijn dan kan dit komen door een spannende gebeurtenis. Het kan chronisch worden als je een gespannen leven leidt. Bij verkoudheid heb je een verstopte neus, waardoor je druk op je binnenoor krijgt. Dit kan uiteindelijk leiden tot buikpijn. Verder kan je eetpatroon ook te maken hebben met je buikpijn. Als je de avond van tevoren te veel, te vet of te pittig hebt gegeten dan kan dit buikpijn veroorzaken. Het goede nieuws is dat het dan eenmalig is. Maar ook een voedselallergie of intolerantie kunnen deze buikpijn veroorzaken. Wees je daarom bewust van je eetpatroon.
Buikpijn door een aandoening of ziekte
Daarnaast zijn er nog een aantal aandoeningen, die buikpijn kan veroorzaken. Zoals gastroparese, waarbij spieren in de buikwand vertragen of stoppen. Ook galstenen, chemokuur, maagzweer, buikgriep, voedselvergiftiging of een binnenoorontsteking kunnen buikpijn veroorzaken. Verder kan het te maken hebben met een hersenschudding of constipatie. Verder is diabetische keto-acidose (DKA) een aandoening waarbij mensen met diabetes door insuline tekort vetten afbreken in plaats van koolhydraten om energie te krijgen. Dit kan buikpijn veroorzaken. Ook kan buikpijn een bijwerking zijn van eventuele pijnstillers, die je gebruikt.
Buikpijn in de ochtend voorkomen
Gelukkig zijn er een aantal methodes om buikpijn in de ochtend te voorkomen. Als zwangere vrouwen hiervan last hebben gedurende het eerste trimester dan kunnen ze hun dieet aanpassen door meer water te drinken of maagzuurremmers te nemen. Als je last hebt van spijsvertering of een oorinfectie voorkom je niet aan het gebruik van medicatie, maar controleer welke bijwerkingen deze medicijnen hebben. Als je buikpijn krijgt van de medicijnen dan is het goed om een huisarts te raadplegen voor een ander medicijn of een andere dosering.
Pas je voedingspatroon of leefstijl aan
De buikpijn in de ochtend kan heel goed gerelateerd zijn aan je voedingspatroon of je leefstijl. Daarom doe je er goed aan om je alcoholconsumptie te beperken en structuur aan te brengen aan je slaapritme. Ga dus op vaste tijden naar bed en sta ook op vaste tijden op. Voorkom het eten van zware maaltijden vlak voor je gaat slapen of het nuttigen van vet eten. Zorg daarnaast voor een vermindering van stress door ontspanningsoefeningen te doen voor je gaat slapen, zoals yoga of ademhalingsoefeningen. Ook het lezen van een boek kan zorgen voor ontspanning. Als je wakker bent geworden dan is het goed om meteen iets lichts te eten, zoals een bakje yoghurt.
Raadpleeg je huisarts bij chronische buikpijn
Als het vaak voorkomt dat je wakker wordt met buikpijn en de bovenstaande tips niet helpen dan is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Meestal is ochtendmisselijkheid niets om je zorgen over te maken, maar als het chronisch is dan kan het komen door een serieuze onderliggende medische conditie. Als buikpijn je dagelijkse activiteiten verstoort dan doe je er dus goed aan om dit voor te leggen aan je huisarts.