Slapen is een belangrijk onderdeel in het leven van de mens. Iedereen heeft andere manieren om te slapen. De een vindt het fijn om tegen iemand anders aan te liggen en de ander vindt het juist weer fijn om helemaal alleen in een groot bed te slapen. Ook zijn er andere voorkeuren qua dekbed. De een vindt een satijnen dekbed lekker slapen, de ander prefereert een katoenen dekbed. De een wil een dik dekbed als het winter is, terwijl iemand anders juist veel zweet en dus liever een dun dekbed heeft. Verder heb je ook nog andere posities waarin je kunt liggen, zoals op je zij, op je rug en op je buik. Ook komt het weleens voor dat er mensen met hun ogen open slapen, terwijl het merendeel juist zijn of haar ogen dicht heeft tijdens het slapen. Hoe komt het dat je met je ogen open slaapt en wat kun je eraan doen?
Twintig procent van de bevolking slaapt met ogen open
Het komt bij ongeveer twintig procent van de bevolking voor. Ook baby’s kunnen hier last van hebben. Waarom dit gebeurt, is niet bekend. Slapen met je ogen open kan erfelijk zijn, maar de meeste kinderen ontgroeien deze fase. Als het bij volwassenen vaker gebeurt dat ze met hun ogen open slapen dan is er vaak meer aan de hand. Stel vooral de huisarts op de hoogte als je er op volwassen leeftijd nog vaak last van hebt. Het kan namelijk leiden tot een aantal vervelende gevolgen.
Slecht werkende zenuwfunctie
Iemand die met zijn of haar ogen open slaapt is eigenlijk buiten bewustzijn, terwijl dit niet zo lijkt. Je kunt verschil zien, doordat mensen die slapen met hun ogen open heel wazig kijken en naar iets in de verte lijken te kijken. Terwijl mensen die niet slapen en hun ogen open hebben vaak een frisse blik hebben. Dat mensen met hun ogen open slapen heeft vaak te maken met het feit dat een zenuwfunctie in het gebied van het oog niet goed werkt. Hierdoor glijden de oogleden omhoog.
Controleer of je met je ogen open slaapt
Vaak kom je er pas achter dat je met je ogen open slaapt als iemand je daarop wijst. Zelf kun je namelijk niet zien of je je ogen open hebt ’s nachts. Vraag daarom je partner om een oogje in het zeil te houden en te controleren of je ’s nachts je ogen open hebt. Daarnaast kan het mogelijk zijn dat je vaak wakker wordt met vermoeide, droge of geïrriteerde ogen. Dat kan het gevolg zijn van het feit dat je vaak met geopende ogen slaapt.
Slaapaandoeningen met open ogen
Als mensen met hun ogen open slapen dan kan dat te maken hebben met een aantal slaapaandoeningen. Een van deze aandoeningen is ‘confusional arousal’. Dit houdt in dat mensen kort ontwaken uit een diepe slaap, waardoor hun ogen open staan maar eigenlijk niets zien. Ook tijdens het slaapwandelen kan het voorkomen dat mensen hun ogen open hebben. Een gedeelte van je brein is op dat moment wakker. Ook nachtangst is een van de slaapaandoeningen met je ogen open. Hierdoor hebben mensen hun ogen open en schreeuwen ze het uit, omdat ze angst ervaren. Dit gebeurt tijdens de diepe slaap en buiten het bewustzijn.
Uitdrogende ogen
Het slapen met open ogen kan vervelende gevolgen hebben. ’S nachts hebben de meeste mensen hun ogen dicht, waardoor tranen je oogbol kunnen reinigen en je hoornvliezen kunnen herstellen. Als je je ogen open hebt dan gebeurt dit niet. Dat kan niet alleen leiden tot droge ogen, maar ook tot wazig zicht en infecties. Ook kan het leiden tot blijvende problemen met het zicht, als je er te lang mee rondloopt. Als het regelmatig gebeurt dat je met open ogen slaapt dan kan het ook een symptoom zijn van een beroerte, een schildklieraandoening of beschadigde zenuwen in het gezicht. Raadpleeg daarom vooral een dokter als je vaak met je ogen open slaapt.
Voorkom slapen met open ogen
Gelukkig is deze aandoening, genaamd nachtelijke lagophthalmos, in de meeste gevallen niet ernstig. Vaak merk je niet eens dat je er last van hebt. Maar als je het zorgt voor geïrriteerde ogen dan is het handig om je huisarts op de hoogte te stellen. Probeer voor je naar de huisarts gaat om een oogmasker op te doen. Bij sommige mensen helpt het tegen de vermoeide of geïrriteerde ogen. Als het echt tot veel problemen leidt dan zijn er andere oplossingen mogelijk. Het gaat dan om ingrijpende opties, zoals het aantrekken en verhogen van het onderste ooglid, zodat het ooglid volledig kan sluiten. Als je last hebt van je ogen dan is het zeker goed om langs de huisarts te gaan, want een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk.