Goed slapen is voor iedereen heel erg belangrijk. Daarom wordt ook wel gezegd dat een goede nachtrust een van de eerste levensbehoeftes is. Een mens kan beter zonder voedsel dan zonder slaap. Uiteindelijk leidt slaapgebrek tot een slechter geheugen en een slechter concentratievermogen en kan het in extreme gevallen zelfs leiden tot hallucinaties. Maar wat nou als je wel goed slaapt, maar wakker wordt met een droge mond? Dat is heel vervelend, maar niets om je zorgen over te maken als het niet te vaak gebeurt. Mocht het vaker gebeuren dan is het belangrijk om erachter te komen hoe dit komt. Speeksel is namelijk heel belangrijk voor je mondgezondheid, omdat speeksel je mond beschermt tegen bacteriën en schimmels.

Droge mond zorgt voor slecht gebit

Een droge mond kan dus leiden tot schimmelinfecties in je mond, omdat speeksel je mond beschermt tegen bacteriën en schimmels. Maar je kunt ook last krijgen van ontstoken tandvlees en krijg je sneller gaatjes als het regelmatig voorkomt dat je wakker wordt met een droge mond. Verzorg daarom je gebit extra goed als je last hebt van een droge mond door te flossen of je tanden te stoken. En door twee keer per dag je tanden te poetsen. Voor je gaat slapen kun je je mond eventueel ook nog spoelen met mondspoelwater.

Uitdroging en medicatie kunnen droge mond veroorzaken

De meest voorkomende oorzaak van een droge mond is uitdroging. Als je te weinig drinkt dan kun je last krijgen van een droge mond. Ook ochtendhoofdpijn is een gevolg van te weinig drinken. Zorg daarom dat je overdag voldoende drinkt. De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer twee liter water per dag. Als je het moeilijk vindt om je hieraan te houden, omdat je het regelmatig vergeet dan heb je veel verschillende apps die je een herinnering sturen om een glas water te drinken. Ook medicatie kan een droge mond bij het wakker worden veroorzaken. Medicijnen voor behandeling van spierverslappers, pijnstillers, ADD, de ziekte van Parkinson, urine-incontinentie, astma, antihistaminica, en antidepressiva kunnen deze droge mond veroorzaken. Mocht het aan je medicijnen liggen dan is een bezoek aan de huisarts zeker verstandig. Misschien kan de huisarts een ander medicijn voorschrijven dat geen droge mond als bijwerking heeft.

Vermijd stimulerende middelen en voorkom snurken

Verder kunnen ook stimulerende middelen als cannabis en methamfetamine een droge mond veroorzaken. Maar ook stimulerende middelen als koffie of alcohol kunnen zorgen voor een droge mond. Drink daarom naast je kopje koffie of biertje of wijntje altijd een glas water. Op die manier kun je uitdroging voorkomen en daarmee ook een droge mond bij het opstaan. Ook snurken kan ervoor zorgen dat je een droge mond krijgt. Met snurken staat je mond vaak open. Je hebt een aantal manieren om snurken te voorkomen. Drink vooral niet teveel koffie of alcohol voor je gaat slapen en vermijd ook zware maaltijden vlak voor je op bed gaat. Daarnaast zorgt ook overgewicht ervoor dat je gaat snurken en helpt het ook niet om te slapen op je rug. Houd je hoofd tijdens je slaap recht en zorg voor vochtige lucht in je slaapkamer.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van een droge mond bij het opstaan zijn onder andere de overgang. Door de overgang verandert je hormoonhuishouding. Als je uit de overgang bent dan kan de droge mond ook overgaan. Verder kunnen angst, depressies en stress ook zorgen dat je last hebt van een droge mond. Ook ochtendhoofdpijn en slapeloosheid kunnen optreden bij angst, depressies of stress. Verder zijn roken en een verstopte neus ook boosdoeners als het gaat om een droge mond. Ten slotte kun je ook last krijgen van een droge mond bij diabetes, een auto-imuunziekte, een infectie of virus of als je chemotherapie ondergaat.

Tips om een droge mond te voorkomen

Voorkom een droge mond door veel water te drinken of in ieder geval meer dan je al doet. Eventueel kunnen apps je hierbij helpen. Zorg er daarnaast voor dat je altijd water op je nachtkast hebt staan, zodat je altijd water bij de hand hebt. De kans dat je water drinkt wordt kleiner als je er meer moeite voor moet doen. Daarnaast is ontspanning voor je naar bed gaat ook erg belangrijk. Doe daarom ontspanningsoefeningen of lees een boek voor je gaat slapen. Vermijd ook felle lichten en ga dus niet op je telefoon zitten vlak voor het slapen gaan. Stop met roken en stimulerende middelen als drugs, alcohol en koffie. Ten slotte kan het ook helpen om te slapen met een luchtbevochtiger aan. Al deze manieren kunnen ervoor zorgen dat je niet meer wakker wordt met een droge mond.

Raadpleeg een huisarts

Als je ook overdag last hebt van een droge mond dan kan het helpen om kauwgum te kauwen of op suikervrije snoepje of ijsblokjes te zuigen. Ook heb je speciale receptvrije zuigtabletten of mondspray en kun je kunstmatige speekselspoeling krijgen. Als de droge mond veroorzaakt wordt door medicijngebruik dan is het verstandig om een huisarts te raadplegen. De huisarts kan medicatie voorschrijven als je speekselproductie verhoogt. Ga naar de huisarts als je moeite hebt met praten, slikken of kauwen, als je mond pijnlijk, rood of opgezwollen is, als je witte vlekken in je mond hebt of als je vaak moet plassen of droge ogen hebt.