Zelfs als je vindt dat je goed slaapt kan het geen kwaad te kijken waar het beter kan. Let op de volgende zaken om optimaal van je nachtrust te kunnen genieten.

Matras

Zorg voor een goede kwaliteit van matras en hoofdkussen. Het is moeilijk om in slaap te vallen op een matras die te hard of te zacht is, of in een bed dat te klein of te oud is. De dikte en de stevigheid van de matras zijn afhankelijk van uw gewicht en lichaamsvorm.

Hoofdkussen

Het kussen moet de nekwervels goed ondersteunen en mag niet te hard en niet te zacht zijn.

Bedlinnen

Gebruik lakens in natuurlijke stoffen zodat het overtollige vocht beter wordt afgevoerd. Vermijd knellende kleding in bed en draag geen nylon slaapgoed.

Middagdutjes

Het heeft geen zin om overdag de gemiste uren slaap in te halen, maar een kort middagdutje kan de negatieve gevolgen van een slaaptekort wel beperken. ‘Bij volwassenen is de slaap geordend in cycli die ongeveer anderhalf uur duren,’ zegt Idzikowski. ‘Dus als je overdag zo lang kunt slapen is de kans groot dat je je daarna een pak beter voelt.’ Maar wie ’s middags slechts een half uurtje indommelt kan daar veel deugd van hebben, want de kans is ook dan groot dat je diep geslapen hebt.

Beter slapen bij warm weer

Voor het slapengaan koelt het lichaam vanzelf af om zich voor te bereiden op de nacht, maar als het tot ’s avonds laat warm blijft buiten en de warmte in je slaapkamer hangt dan kan je lichaam moeilijk afkoelen. Hierbij enkele tips om toch goed te slapen bij warm weer.

Matras en lakens

Trek een katoenen matrasbeschermer over je matras en zorg voor lakens met natuurlijke vezels.

Kussen

Leg je kussen overdag in de koelkast en ’s avonds ligt je hoofd heerlijk koel.

Nachtkleding

Kies voor loszittende slaapkleding van katoen of zijde. Natuurlijke stoffen zorgen er namelijk voor dat je huid droog blijft en is dus koeler dan naakt slapen.

Hou overdag de warmte buiten

Hou overdag de gordijnen dicht of de rolluiken naar beneden en zet de ramen pas ’s avonds laat open, wanneer de lucht goed is afgekoeld. Tussen 16 en 18 graden Celsius is de ideale temperatuur om in te slapen.

Maak je polsen koel

Hou je handen en je polsen dan enkele seconden onder koud stromend water, droog ze af en ga daarna meteen opnieuw in bed liggen.